Buurtteam Bitswijk lanceert zonnige zomeractie

23 april 2016

Na een succesvolle isolatieactie in 2015 stoomt het buurtteam in de Udense Bitswijk nu door met een actie voor zonnepanelen. Op 21 april werd het aanbod gepresenteerd in Muzerijk aan zo’n 35 belangstellende buurtgenoten. Die deze avond nog meer interessants te horen kregen.

Buurkracht bb 2104
Interessante informatie tijdens buurtbijeenkomst

Hans Groenendijk leidde de bijeenkomst in met een kort openingswoord en gaf vervolgens het podium aan Jos Derks die het buurtteam vanuit Buurkracht begeleidt. Voor de nieuwe gezichten in de zaal vertelde hij nog eens hoe Buurkracht buurten onderseunt. Ook liet hij zien wat bewoners kunnen doen en vinden op www.buurkracht.nl/bitswijk.

Verdienen aan zonnepanelen

De volgende spreker die zijn opwachting maakte, was Gerard van de Pas. Deze Bitswijker heeft sinds een paar jaar 32 zonnepanelen op zijn dak liggen en wilde zijn enthousiasme hierover graag op buurtgenoten overbrengen. “Hij vertelde wat de panelen hem gekost hebben, en wat hij er nu aan overhoudt”, vertelt Hans. “Zijn zonnepanelen wekken meer stroom op dan hij zelf verbruikt. De overcapaciteit levert hij aan een gemeentelijk gebouw naast zijn eigen huis. Alles werkt perfect, hij heeft er alleen maar plezier van.” Een aanstekelijk verhaal, waar Rick van de Vliert van BT Zonne-energie mooi op kon inhaken. Hans: “Dat is de leverancier die we voor onze zonnepanelenactie hebben geselecteerd. Hij bood een scherpe prijs en het wekt vertrouwen dat het bedrijf in Hintham-Zuid al honderden zonnepanelen geplaatst, ook in het kader van een Buurkrachtactie. Daar zijn bewoners erg tevreden.”

Nog meer groene keuzes

Behalve de leverancier van zonnepanelen had het buurtteam ook energieleverancier Greenchoice uitgenodigd. Want niet iedereen wil zonnepanelen of heeft er een geschikt dak voor. Dan is het afnemen van groene energie een duurzaam alternatief. Patrick Vanson legde in zijn presentatie uit dat Greenchoice veel investeert in windmolens en zonneweides en alleen groene stroom levert die het bedrijf zelf in eigen land opwekt. Hans: “Je krijgt dus 100 procent Nederlandse duurzame energie, dat vind ik een bonus. En als je over een paar maanden weer weg wil naar een andere leverancier, dan kan dat boetevrij. Dat is bij veel energieleveranciers anders.”

Interesse in zonnepanelen?

Hans is benieuwd hoeveel buurtgenoten mee gaan doen aan de actie. “In Bitswijk hebben al ongeveer 35 huishoudens meegedaan aan de isolatieactie. Dan praat je over een investering van € 1.200 tot € 1.500 en een terugverdientijd van 3,5 jaar. Zonnepanelen zijn een stuk duurder; dat geld heeft niet iedereen liggen. Het duurt ook langer voordat je de aanschafkosten hebt terugverdiend. Dat is misschien een drempel. Aan de andere kant: je kunt je geld beter in zonnepanelen steken dan op de bank laten staan. In elk geval zijn de eerste offerteaanvragen al binnen. Wie niet bij de bijeenkomst was of nog even na wilde denken, kan zich daarvoor alsnog aanmelden via onze buurtpagina.”

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?