Buurtsuccessen 2015

01 december 2015

Dat er in de Buurkrachtbuurten energieke mensen wonen, dat wisten we al wel. Maar zij zijn vaak ook nog eens buitengewoon succesvol. In het enthousiasmeren van hun buurtgenoten en het samen treffen van energiebesparende maatregelen én in het winnen van prijzen.

Op de Buurtendag van 7 november in de Apenheul vertelden Klein-Brabant, Marknesse en Princenhage-Ambachtenbuurt hoe zij hun indrukwekkende resultaten hadden binnengehaald. Maar ook in Pleijendal, ’t Ven, Hoonhorst en Fatima wisten ze dit jaar interessante prijzen in de wacht te slepen.

Prijswinnaars in 2015

Fatima, Tilburg

Nicolaas Veltman en zijn buurtteam uit Fatima sleepte een van de felbegeerde P-Nuts Awards in de wacht, en wel de publieksaward. Hun revolutionaire idee om re-integratie, maatschappelijke activiteit en besparingsmaatregelen aan elkaar te koppelen, kreeg maar liefst 1253 voorkeurstemmen.

Hoonhorst

Als er een dorp is dat in prijzen grossiert, is het Hoonhorst wel. Zo wonnen zij met Duurzaam Hoonhorst de Dorpsvernieuwingsprijs 2015 en mogen zij zich twee jaar lang het meest vernieuwende dorp noemen. Ook wonnen zij de P-Nuts Award voor het Mooiste Buurtinitiatief. En ze gaan op voor nog meer eerbewijzen, hebben we begrepen. Wordt vervolgd in 2016.

Marknesse

Marknesse Duurzaam won de wisseltrofee van de Pioniers Award 2015. Het is een actieve groep mensen die in 2012 de handen ineen sloeg om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Ze organiseert gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en informeert over energiebesparingsmogelijkheden in en om de woning.

Pleijendal, Dalfsen

De vrienden van Dalfsenprijs ging dit jaar naar de vereniging Groen Gebogen, een vereniging die zich sterk maakt voor duurzame en groene ideeën in Dalfsen, zoals samen met de hele buurt energie besparen via Buurkracht.

Princenhage-Ambachtenbuurt, Breda

Ok, niet gewonnen, maar dit buurtteam kreeg onlangs wel de 2e prijs bij de Duurzame Duimen van de Omgevingsdienst West-Brabant, omdat ze energie besparen keer op keer weer onder de aandacht weten te brengen. En, eerder dit jaar ontvingen ze – niet toevallig – ook al de persprijs van CC ’t Aogje, om dezelfde reden.

‘t Ven, Venlo

Buurtteamlid Robert Lommen zet zich met hart en ziel in om zijn wijk te verduurzamen. Hij won weliswaar niet, maar kreeg wel van Groen Links een nominatie voor het Groene Lintje van Venlo.

Meer prijswinnaars?

Heb je met jouw buurt ook een prijs gewonnen en sta je niet in het rijtje? Laat het ons weten via marije@buurkracht.nl, we zetten je er graag bij.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?