Buurtidee: creatief met afval

03 september 2018

Binnenkort, op 15 september, is het World Clean Up Day. Oftewel, een wereldwijde opruimactie. Diverse Buurkrachtbuurten hebben het verminderen van afval het héle jaar door hoog op hun agenda staan. Meerstad in Groningen heeft hier bijvoorbeeld goede ervaringen mee. Ook in andere buurten pakken bewoners samen zwerfvuil aan. Is afval voor jouw buurt ook een mooi thema om op te pakken? Zeker nu de Europese Unie rietjes, wegwerpbestek, roerstaafjes en andere plastic wegwerpvoorwerpen in de ban wil doen?

Buurkracht schrijverskwartier oss
Vele handen maken licht werk

Gemiddeld produceren we in Nederland zo’n anderhalve kilo afval per dag. Dat is bijna 500 kilo per jaar. Ongeveer een derde van de rijst en het brood dat we kopen, eindigt in de prullenbak. Een plastic tasje houden we gemiddeld 12 tot 20 minuten vast voordat het in de vuilnisbak verdwijnt. Zomaar een paar cijfers om de omvang van de verspilling te illustreren. Wendelin Wolters van het buurtteam Meerkracht in Meerstad: “Iedereen kan eraan bijdragen om die afvalberg een beetje kleiner te maken. Wij hebben dit in een buurtbijeenkomst onder de aandacht gebracht. Daarvoor hadden we bijvoorbeeld Emily-Jane Lowe Townley uitgenodigd, bekend van haar vlog Leven zonder Afval.”

Vuilnisbak minder snel vol

Zelf deed Wendelin mee met 100-100-100: de uitdaging om met 100 huishoudens in een gemeente 100 dagen 100 procent afvalvrij te leven. “Dan word je je er pas echt van bewust in hoeveel verpakkingsmateriaal je boodschappen bij de supermarkt zitten. Soms moet je drie, vier lagen plastic door voordat je bij het product uitkomt.” Inmiddels raakt de vuilnisbak bij haar thuis een stuk minder snel vol dan voorheen: “We kopen nu bijvoorbeeld groente en fruit bij de boerderijwinkel in de buurt. Daar krijg je ook drinken in flessen die je weer inlevert. Koffie halen we bij de koffiezaak waar we onze eigen weckpot kunnen vullen. En bij de snackbar gaat alles in één zak die we zelf meenemen.”

Prikgroepen

In andere Buurkrachtbuurten slaan bewoners de handen ineen om de straten schoon te houden. Zo werd het zwerfvuilproject ‘Heeten Opgeruimd’ in 2017 tweede bij de vrijwilligersprijzen van de provincie Overijssel. Initiatiefnemer Loeck Tomassen van Energiek Heeten riep drie jaar geleden mensen op om mee te helpen Heeten schoon te krijgen. Zijn initiatief is uitgegroeid tot een groep van inmiddels ruim 40 mannen en vrouwen, én kinderen. Ieder maakt regelmatig zijn eigen gebiedje schoon. Ook in Meerhoven in Eindhoven is bijvoorbeeld een prikgroep actief. 

Ook afvalvermindering onder de aandacht brengen in je buurt? Misschien is een 100-dagen-100-procent-afvalvrijactie dan een leuk idee. Wie houdt z’n vuilniszakken het langste leeg? Of start net als Heeten en Meerhoven een eigen buurtprikgroep. Opgeruimd staat netjes, en het is nog gezellig ook. Meedoen met de World Clean Up Day? Sluit je dan aan bij een van de teams die in Nederland actief zijn.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?