Buurtenquête in De Moeren geeft aanzet tot actie

20 april 2017

Buurkracht img 20170420 wa0003
Het Buurtteam verwelkomt de buurtbewoners

In januari verspreidde het buurtteam van De Moeren in Breda een vragenlijst in de buurt: welke thema’s leven hier? Wat maakt de wijk prettig en wat kan er beter? Op 13 april kwamen tientallen buurtgenoten bij elkaar in ’t Kraaienest om hierover verder te praten. Niek Hakvoort van het buurtteam: “Het ziet ernaar uit dat we aan de slag gaan met groenvoorziening, asbestsanering, isolatie en zonnepanelen. Wie zich wil aansluiten bij een van die projecten, is van harte welkom.”

Samen werken aan het woon- en leefcomfort in De Moeren, dat is wat het buurtteam voor ogen heeft. “Energiebesparing is daar een onderdeel van”, zegt Niek. “Maar we staan ook open voor andere gezamenlijke acties. Er valt nog veel te verbeteren in de buurt, en het lijkt ons fijn om dat samen te doen. Zo kunnen we elkaar meteen beter leren kennen.” Met de enquête kreeg het team in beeld wat er écht leeft in de buurt. “We willen inspelen op wat buurtgenoten zelf belangrijk vinden, anders sta je al snel aan een dood paard te trekken.”

Helder doel

Namens het buurtteam leidde Hans Overbeeke de avond in met een kort welkomstwoord, waarin hij vertelde wat het doel van de avond was: de resultaten van de enquête terugkoppelen en kijken welke onderwerpen de buurt gezamenlijk bij de kop kan pakken. Maar alvorens daar verder op in te gaan, stelde hij eerst buurtbegeleider Steve Duzanson van Buurkracht voor. Niek: “Buurkracht ondersteunt buurten die samen energie willen besparen en brengt mensen bij elkaar. Daarin hebben we elkaar gevonden.”

Energiebesparingskansen genoeg

Steve maakte van de gelegenheid gebruik om kort uit te leggen wat Buurkracht is en doet. En kondigde alvast de presentatie aan van Jimmie Jacobs, de energieadviseur die Buurkracht heeft ingeschakeld om de energiebesparingskansen in De Moeren in kaart te brengen. “Zoals te verwachten valt in een jarenzeventigbuurt, valt er nog veel energiewinst te halen met isolatie. Maar bijvoorbeeld ook met ledverlichting en zonnepanelen.”

Dertig verbeterpunten

De bevindingen van Jimmie sloten mooi aan bij de uitkomsten van de enquête, die daarna de revue passeerden. Niek: “Bewoners vinden De Moeren over het algemeen een prettige wijk. Met als belangrijke pluspunten dat er veel voorzieningen in de buurt zijn, dat we vlak bij de uitvalswegen zitten, dat het een rustige en kindvriendelijke wijk is. Toch konden we aan de hand van de enquêtes ook ruim dertig verbeterpunten noteren. Te weinig parkeerplaatsen bijvoorbeeld, rommel op straat, hangende pubers, te weinig groen. Om er maar een paar te noemen.”

Top 5 voor de buurt: sluit je aan

Uit de vragenlijsten kwam duidelijk een top 5 van onderwerpen naar voren die buurtgenoten wel samen zouden willen oppakken: zonnepanelen, isolatie, parkeerbeleid, asbestsanering en een betere groenvoorziening. “Het mooie is dat zich meteen al buurtgenoten meldden die een actieve bijdrage willen leveren – zelfs van tevoren al per e-mail. Voor isolatie, zonnepanelen, asbestsanering en groenvoorziening willen verschillende buurtgenoten voor de hele buurt de mogelijkheden verkennen. Ook buurtgenoten die er niet bij waren, kunnen zich nog bij een projectgroepje aansluiten; stuur gewoon een berichtje. Deze avond was een goed begin; het is nu de kunst het vuur eronder te houden. Daarom willen we snel door zodat we over één à twee maanden concrete plannen aan de buurt kunnen presenteren. Hou onze buurtpagina in de gaten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?