Buurten uit regio Tilburg gaan samen de diepte in

21 september 2017

Op 18 september kwamen gangmakers uit buurten in en rond Tilburg bij elkaar tijdens de regiotafel in Het Turfschip in Etten-Leur. Doel: nieuwe kennis opdoen en ervaringen delen. Na een gezond en lekker buffet leerden de deelnemers hoe ze meer buren over de streep kunnen trekken voor energiebesparing en hoorden ze alles over de postcoderoosregeling. En vanzelfsprekend was er voldoende tijd om met elkaar bij te praten en kaartjes uit te wisselen.

Buurkracht img 20170913 wa0012 %281%29
Regiotafel Etten-Leur

Hein Jacobs van Armhoefse Akkers uit Tilburg was samen met medeteamlid Nell Toemen voor het eerst bij een regiotafel: “Ik vond het interessant en nuttig. Irmy van Paassen van Buurkracht gaf een presentatie over ‘Hoe bereik je je doelgroep’. Dat ging over hoe je meer buren bij je acties kunt betrekken. Dit deed ze aan de hand van het Mentality Model van Motivaction. Dat is gebaseerd op ruim 23.000 ingevulde vragenlijsten over persoonlijke opvattingen, drijfveren en waarden en onderscheidt acht sociale milieus in de samenleving. Ze gaf ook handvatten voor hoe je de verschillende typen het beste kunt benaderen. Met een grappige quiz met de Kahoot-app testte ze onze kennis. Dat leverde onderling de nodige hilariteit op. Nell en ik willen het model ook in ons eigen buurtteam gaan bespreken. We hebben al best veel buren bereikt, maar het kan altijd beter.”

Postcoderoos is maatwerk

Veel buurten in de regio willen starten met een postcoderoosproject of zijn daar al mee bezig, zodat ook buren die geen zonnepanelen op eigen dak kunnen of willen installeren, kunnen profiteren van zonne-energie. Duurzaam ondernemer Ernst van der Leij, oprichter van energiecoöperatie Morgen Groene Energie uit Nuenen, is specialist op dat gebied. Hein: “Ernst heeft al verschillende postcoderoosprojecten op poten gezet, en is nu bezig met een gigantisch project in samenwerking met Eindhoven Airport. Hij legde uit wat daar allemaal bij komt kijken. Ik ben zelf kartrekker van een postcoderoosproject in onze eigen buurt, dus ik weet er al veel van. Maar uit de presentatie blijkt maar weer dat elk project maatwerk is en een eigen aanpak vraagt.”

Netwerk uitbreiden

Hein vervolgt: “Het was ook leuk om teams van andere buurten te ontmoeten. Zo’n regiotafel is een mooie manier om je netwerk uit te breiden. Ik heb me aan iedereen voorgesteld en het was interessant te horen waar anderen mee bezig zijn. Dat brengt je ook weer op ideeën. Een van de deelnemers was op een bijzondere elektrische fiets naar de regiotafel gekomen. Een luxe fiets mét kap voor langere ritten door de natuur, een echte aandachtsmagneet. We hebben contactgegevens uitgewisseld. Wellicht kunnen we de fiets inzetten voor de promotie van onze bijeenkomsten. Een vruchtbare avond, volgend jaar ga ik zeker weer.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?