Buurten uit regio Eindhoven maken zich op voor nieuw bespaarseizoen tijdens regiotafel

04 oktober 2017

Op 21 september kwamen ruim dertig aanjagers van Buurkrachtbuurten in en om Eindhoven bij elkaar in grand café d’n Kleine Dommel in Nuenen. Met als doel: nieuwe kennis opdoen en ervaringen uitwisselen. Na een lekker diner met keuze uit drie hoofdgerechten, doken de deelnemers in de wereld van ‘doelgroepbenadering’ en die van warmtepompen en pelletkachels. En tussen de bedrijven door was er alle tijd om bij te praten.

Buurkracht img 20170921 wa0007
Regiotafel in D'n Kleine Dommel

Acht verschillende types

Waar elke buurt wel een keer tegenaan loopt, is de vraag: hoe bereik ik meer buren? Na het diner gaf Djoera Eerland van Buurkracht tips aan de hand van het Mentality Model van Motivaction. Dit model onderscheidt acht verschillende typen mensen die allemaal op hun eigen manier in het leven staan. Als je weet welk type in je buurt dominant is, dan weet je ook op welke manier je je buren het beste kunt benaderen. Jeroen van Hemert uit de gloednieuwe buurt Binnenhof in Heeze: “Tussendoor deed Djoera een interactieve quiz om te kijken of we de types herkenden. We konden antwoorden via de Kahoot-app op onze smartphone, waarbij we de score direct op het grote scherm konden zien. Tot slot vertelde hij hoe we elk type het beste kunnen benaderen. Zijn tips gaan we zeker gebruiken.”

Warmtepomp als alternatief

Veel buurten zoeken naar alternatieven voor verwarming op gas. Is de warmtepomp dan een goed en duurzaam alternatief? Energieadviseur Marloes Bosman van Nibag ging samen met de zaal de diepte in over de werking, de soorten en maten, en de voor- en nadelen. De warmtepomp is zuinig en geeft een constante warmte. Maar niet elke woning is er geschikt voor: goede isolatie en voldoende ruimte zijn essentieel. En ook de investering kan een flinke drempel zijn. Jeroen: “Ik wist al het nodige van de warmtepomp af. Maar het was fijn dat de presentatie bevestigde wat wij al dachten: de warmtepomp kan in onze nieuwbouwwoningen een goede optie zijn.”

Pelletkachel ja of nee?

En kan de pelletkachel de cv vervangen? In de zaal ontstond discussie. Hoe zit het met de fijnstof die vrijkomt bij het verbranden van de pellets? Marloes legde uit dat je beter een pelletkachel kan nemen dan een houtkachel of een open haard. De pelletkachel is veel minder vervuilend en verbrandt efficiënter. Bij de open haard verdwijnt het grootste deel van de warmte door de schoorsteen. Maar dat maakt de pelletkachel nog geen alternatief voor de cv-ketel. De cv-ketel is schoner en het kost energie om pellets te persen. Jeroen is geen fan: “In onze buurt hebben we relatief veel haarden die je ’s winters goed kunt ruiken. Ik vind het geen goed plan als we de lucht nog eens extra vervuilen met pelletkachels.”

Uitdagingen

Jeroen en zijn teamgenoten gingen rond tienen voldaan naar huis. Jeroen: “We zijn nog maar net begonnen dus alles wat we hier zien en horen kunnen we goed gebruiken. Ik vond het vooral heel inspirerend dat er zo veel verschillende buurten met hetzelfde bezig zijn. Elke buurt heeft z’n eigen uitdagingen, zoals Budel met de oudere woningen, en zo’n grote nieuwe wijk als Meerhoven die voor nul op de meter gaat. Er zijn veel verschillen en ook veel overeenkomsten leerden we vanavond. Volgend jaar weer? Zeker weten!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?