Buurten aan het woord over acties voor energie besparen

17 september 2016

Voor de zomer kwamen vertegenwoordigers van ruim vijftig Buurkrachtbuurten bij elkaar tijdens de zogenaamde ‘regiotafels’. Zij dachten samen na over hoe we met elkaar nog meer energie kunnen besparen, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En om de energierekening te verlagen.

De deelnemers gingen in groepen aan de slag en hun ideeën werden meteen opgetekend door de aanwezige sneltekenaars. Hier vind je alvast drie veelbelovende denkrichtingen. Tijdens de Buurtendag voor actieve Buurkrachtdeelnemers op 5 november aanstaande, komen er nog meer aan bod.

Buurkracht 170917 knipsel tekening twente
Tips vanuit de buurten in Twente

1 Maak de buurtbijeenkomsten aantrekkelijker

De deelnemers zochten naar manieren om de buurtbijeenkomsten leuker te maken, zodat hun buurt- en dorpsgenoten het nuttige met het aangename kunnen combineren. Organiseer de bijeenkomst bijvoorbeeld in de vorm van een energiemarkt, of geef een duurzame kookworkshop met energietips. Organiseer een energiecabaret of een energiequiz. Hou samen met de buurt een high energy tea of combineer de bijeenkomst met een buurtbarbecue op zonne-energie. Haak aan bij bestaande buurt- en dorpsactiviteiten.

2 Maak de energiewinst zichtbaarder

In de buurten is niet altijd duidelijk wat er allemaal bereikt is met de gezamenlijke bespaaractiviteiten, terwijl dat voor de buurtgenoten een stimulans kan zijn om aan te haken of door te gaan met energie besparen. Kortom, vier je bespaarsuccessen! Dat kan bijvoorbeeld met een display in het dorp waarop de besparingen te zien zijn. Of door een lokale omroep een besparend gezin in beeld te laten brengen. Door na isolatie nog een keer langs te gaan met de warmtecamera. Of via het uitroepen van een maandelijkse mister of miss Energy of door ‘Buren Gluren’ te organiseren zoals onlangs in Banenblökske ook is gebeurd.

3 Betrek meer mensen bij energie en besparen

De ervaring leert dat meestal rond de tien procent van de inwoners van een buurt meedoet met Buurkracht. Dat betekent dat er nog een grote groep mensen over is. Er waren veel ideeën om hen te enthousiasmeren voor energie besparen. Betrek bijvoorbeeld de school en de bso erbij door een speelhuis op het schoolplein te zetten. Laat kinderen meedenken of doe een energiespel met ze. Besteed meer aandacht aan kleine maatregelen en duurzaam gedrag zodat ook huurders makkelijk mee kunnen doen. Organiseer een excursie naar een zonnepark. En een hele praktische: verzamel zoveel mogelijk e-mailadressen.

Buurtendag voor actieve Buurkrachtdeelnemers

Op 5 november organiseert Buurkracht een bijzondere dag voor actieve Buurkrachtdeelnemers. Deze Buurtendag heeft een spetterend energieprogramma, met bekende namen zoals Prem en Richard Kemper (van Veldhuis & Kemper) en zeer deskundige pioniers op het gebied van energiebesparing. De inschrijving is geopend!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?