Buurtborrel met klinkend zonneaanbod in Ripsoever

29 maart 2018

Buurtvereniging Ripsoever in Gemert wil werk maken van een duurzamere buurt. Te beginnen met zonnepanelen. Een buurtteam van enthousiaste bewoners gaf op 27 maart daarom een buurtborrel met een klinkend aanbod van leverancier 365zon in De Eendracht. Met groot succes: 60 procent van de aanwezigen maakte direct een afspraak voor een offerte. Nieuwsgierig? Het aanbod en alle presentaties vind je op buurkracht.nl/ripsoever.

Buurkracht buurtbijeenkomst ripsoever
Veel belanstelling voor zonnepanelen in Ripsoever

Joost van den Crommenacker, lid van het buurtteam en voorzitter van de buurtvereniging, heette iedereen van harte welkom en stelde ook medeteamleden Henk van den Berg en Eric van der Putten voor. Hij sprak de hoop uit dat de grote saamhorigheid in de buurt ook zal leiden tot een succesvolle samenwerking rond energiebesparing. Omdat alle woningen in de basis op elkaar lijken, ziet hij vooral mogelijkheden voor collectieve inkoop. Ook bewoners van dezelfde soort woningen in de straten rond Ripsoever zijn daarom van harte welkom om mee te doen.

Oude wasdrogers

Energieadviseur Marloes Bosman had de energiebesparingsmogelijkheden in de buurt in kaart gebracht en deelde op de buurtborrel haar bevindingen. Joost: “Onze woningen zijn acht tot twaalf jaar oud en goed geïsoleerd. Meer valt te halen met zonnepanelen. En bij vervanging van de cv-ketel zouden we de (hybride) warmtepomp kunnen overwegen. Ook de vervanging van energieslurpende apparatuur, zoals een oude vrieskist of wasdroger, kan heel wat opleveren.”

Zonnepanelen torenhoog favoriet

De bevindingen van Marloes sloten mooi aan bij de resultaten van de buurtenquête over energiebesparing die in februari in de buurt verspreid werd. Joost: “De helft van de bewoners deed mee. Zonnepanelen zijn veruit favoriet. Ook is er interesse voor HR-combiketels, warmtescans, warmtepompen, persoonlijk energieadvies en zonneboilers. En voor laaghangend fruit: eenvoudige maatregelen die weinig kosten en veel opleveren. Denk aan tochtstrippen, waterbesparende douchekoppen en radiatorfolie.”

Zorgvuldige analyse

Tijdens de pauze ging de bar open en ontstonden levendige gesprekken over de presentaties tot dan toe. Na de pauze stond de borrel in het teken van zonnepanelen. Het buurtteam had leverancier 365zon uitgenodigd voor een presentatie. Teamlid Henk legde uit waarom. “Samen met drie andere Gemertse Buurkrachtbuurten: Binnen-Slenk, Achter de Gerardustoren en Doonheide, hebben we de markt voor zonnepanelen zorgvuldig geanalyseerd en prijzen opgevraagd. 365zon kwam als beste uit de bus en maakte voor ons een scherp aanbod dat ook geldt voor nieuwe Buurkrachtinitiatieven in de gemeente Gemert-Bakel.” Henk noemde onder meer de uitstekende service, de prima prijs-kwaliteitverhouding, de garanties en de goede nazorg.

In de rij voor een afspraak

Accountmanager Huibert de Waal van 365zon vertelde vervolgens meer over het bedrijf, samen met directeur en collega Lars Buuts. Bezoekers konden ook hun vragen kwijt. Waarom zijn er bijvoorbeeld geen dakpanrode zonnepanelen? “Huibert antwoordde dat alles mogelijk is, maar dat daar wel een prijskaartje aan hangt.” Het aanbod en presentatie vielen in goede aarde: na de bijeenkomst stonden 15 van de 25 bezoekers in de rij voor een afspraak voor een opname thuis.

Meedoen kan nog

Teamlid Eric vertelde ter afsluiting over de verdere plannen van het team, zoals de thema-avonden waar onderwerpen uit de buurtenquête aan bod komen. Er zijn ook plannen voor een excursie naar het Energiehuis in Helmond, waar je het nieuwste van het nieuwste op gebied van duurzame energie kunt bekijken. Joost: “De buurtpagina wordt het epicentrum van onze communicatie. Als je een slimme meter hebt, kun je daar inloggen om je energieverbruik te zien. Je vindt daar ook alle presentaties en aanbiedingen. Dus we hopen dat zo veel mogelijk mensen de weg naar de buurtpagina en daarmee naar de zonnepanelenactie weten te vinden en zich aanmelden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?