Buurtbijeenkomst maandag 8 september

10 september 2014

De afgelopen maanden hebben energieadviseurs verschillende woningen in Nieuw Dordrecht doorgelicht. Waar zitten de besparingsmogelijkheden? En welke zijn interessant om samen op te pakken? Die vragen blijken nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Op de dorpsbijeenkomst op 8 september kwamen de eerste gegevens op tafel. 

Hoeveel mensen komen er op de buurtbijeenkomst af? Voor elke initiatiefnemer een spannende vraag, zeker vlak voor de avond zelf. In Nieuw Dordrecht waren het er bijna dertig, opvallend genoeg voornamelijk mannen. Initiatiefnemer Herman Reurink heette hen welkom en zette uiteen waarom ze bij elkaar waren. Kunnen we met z’n allen energiebesparingsacties op touw zetten? Wat zijn dan de voordelen? Hoe pakken we dat aan? Marjan Hendriks van Buurkracht vertelde hoe Buurkracht ondersteunt, en liet zien hoe de website werkt. Meld je vooral aan en maak duidelijk waar je voorkeuren liggen, was haar boodschap. Want dan kunnen de initiatiefnemers daarmee verder. En het geeft jou zelf ook meer inzicht in je energieverbruik.

Grote verschillen

Nieuw Dordrecht valt niet makkelijk over één kam te scheren; de diversiteit aan woningen is enorm. Dat bleek wel toen Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht de besparingsmogelijkheden presenteerde zoals die naar voren gekomen waren uit onderzoek in enkele woningen. Zelf had hij twee woningen onder de loep genomen, en de gemeente Emmen had nog twee extra schouwingen gefinancierd. De bevindingen die dat had opgeleverd, waren net zo divers als de woningen zelf. “Wat kan ík nou het beste doen”, wilden veel bezoekers weten. Herman overweegt dan ook om met zijn buurtteam uit te zoeken wat het kost als je meerdere woningen tegelijk laat doorlichten.

Hulp geboden

Zijn team kan Herman overigens na deze avond gaan uitbreiden. “Er was een dorpsgenoot aanwezig die bij de woningbouwvereniging werkt en veel van isolatiematerialen weet. Hij heeft aangeboden te helpen bij het aanvragen en beoordelen van offertes.” Ook uit de formulieren waarop bezoekers hun interesse konden aangeven, maakt Herman op dat er genoeg dorpsgenoten zijn die niet alleen belangstelling hebben voor maatregelen, maar ook wel willen helpen bij de voorbereidingen. De seinen staan op groen, volg de ontwikkelingen in Nieuw Dordrecht via deze website.

Nieuw-Dordrecht

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Dordrecht