Buurtbijeenkomst gemist?

28 januari 2014

Buurkracht img 0573
Grote opkomst in Orthen

De bewoners van Orthen komen in actie. Dat werd wel duidelijk tijdens het EnergieCafé op 27 januari in de Schijvenloods, een initiatief van Buurtcomité Fort Orthen. Ruim dertig buurtbewoners kwamen op de bijeenkomst af. En lieten zich informeren over de besparingsmogelijkheden in hun buurt. Een werkgroep gaat zich nu buigen over spouwmuur- en dakisolatie.

Energiewinst

Rob Scheepens van het Buurtcomité begon een tikkeltje nerveus aan zijn introductie, maar kwam al snel goed los. Hij vertelde over de plannen van het buurtcomité om Orthen energiezuinig te maken, en de ondersteuning door Buurkracht en het gemeentelijke initiatief Slimme Buurt. Er valt in elk geval veel energiewinst te behalen: de meeste woningen in Orthen zijn eind jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd en niet allemaal even goed geïsoleerd. Een energie-adviseur van Kies Groen Licht liet dit zien aan de hand van in één woning die model kon staan voor de hele buurt.

Vrijuit vragen

Tom Godefrooij en Marja de Hart uit de Orduynstraat lopen voor de troepen uit en gaan hun gevel, dak en vloer isoleren en driedubbel glas laten zetten. Als dat gebeurd is, vertelden ze, hebben ze bijna geen gas meer nodig om hun huis te verwarmen. Tel uit je winst. Jos Derks van Buurkracht gaf ten slotte tekst en uitleg over de slimme meter. “Ik had er ook één meegenomen om te laten zien hoe hij precies werkt”, zegt hij. “En hoe hij inzicht geeft in je energieverbruik.” De gasten hoorden het allemaal geïnteresseerd aan en stelden vrijuit vragen. Er was ook animo voor een werkgroep die de besparingsmogelijkheden in Orthen verder gaat onderzoeken. Daar gaat Orthen zeker nog van horen!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?