Buurtbijeenkomst bij kaarslicht

30 november 2015

In Villapark en de omliggende straten in Delden staan voornamelijk vrijstaande villa’s, de meeste uit de jaren dertig en in de periode direct na de oorlog. Dirk van Ittersum en Marloes Uitdewilligen introduceren hier Buurkracht. De eerste kennismakingsavond voor de buurt vond plaats op 24 november in het sfeervolle hotel De Zwaan.

Buurkracht img 8654
Marloes Uitdewilligen heet namens het buurtteam iedereen welkom

Marloes Uitdewilligen heette even na achten de aanwezige buurtgenoten welkom. In een korte inleiding zette ze uiteen waar Energiecoöperatie Hof van Twente (ofwel ECHT) naar streeft: zo veel mogelijk energiebesparing en zo veel mogelijk duurzame, lokaal opgewekte energie. In Villapark en omgeving gaat Buurkracht daarbij ondersteunen. Martijn Kolkman, buurtbegeleider van Buurkracht, lichtte toe waar die ondersteuning uit bestaat. Bewoners van de buurt krijgen een slimme meter aangeboden, waarna ze via buurkracht.nl hun eigen energieverbruik op de voet kunnen gaan volgen. Én vergelijken met dat van de rest van de buurt. Ook kunnen bewoners gebruikmaken van de warmtecamera van Buurkracht, om daarmee de warmtelekken in hun woning op te sporen. Dirk: “Daar was bijna iedereen in geïnteresseerd. We hebben na afloop dan ook meteen een warmtecamera gereserveerd voor januari.”

Buurkracht img 8653
Bijeenkomst met kaarslicht

Spouwisolatie bij geschilderde huizen

Energieadviseur Arnold Spijker onderzocht de besparingsmogelijkheden in de buurt. Door een ronde te maken en één woning in detail te bekijken. Dirk: “Zoals ik wel had verwacht, is er in onze buurt veel laaghangend fruit te vinden. Er liggen wel wat zonnepanelen, maar nog lang niet bij iedereen. Ook de isolatie laat in de buurt nog veel te wensen over. Wat wel opviel, was dat veel woningen in de wijk wit geschilderd zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie, maar dan is het wel belangrijk dat de verf die gebruikt is, dampdoorlatend is. Dat zouden mensen dus eerst bij hun schilder moeten navragen. Al ga ik ervan uit dat professionele schilders standaard dampdoorlatende verf gebruiken.”

Alles aanpakken

Hoewel de opkomst hoger had gekund, is Dirk tevreden over het verloop van de avond. “Veel bewoners zijn al op leeftijd, die hebben soms geen zin meer om nog in maatregelen te investeren. Maar wat we ook zien, is dat als huizen verkocht worden, er vaak jongere gezinnen in trekken die dan meteen alles aanpakken. Ik merkte dat de mensen die er waren, echt actief met energie besparen bezig zijn. Ze stelden behoorlijk technische vragen, bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van naïsoleren en verschillende vormen van dubbel glas. De interesse is er zeker, maar ons initiatief moet nog groeien. Met de warmtecamera verwacht ik dat we nog meer mensen kunnen interesseren. En ik denk dat als de slimme meters eenmaal geplaatst zijn, de energiebewustwording ook weer verder toeneemt.”

Delden rondom Villapark

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Delden rondom Villapark