Buurtbewoners Meerhoven delen gouden bespaartips

17 november 2017

Met welke slimme keuzes kun je besparen op de energierekening? Die vraag stond centraal tijdens de buurtbijeenkomst ‘Grip op energie’ op dinsdag 14 november in Meerhoven. Buurtbewoners bogen zich in kleine groepjes over hun energierekening en wisselden allerlei besparingstips uit. Er was zoveel animo dat het buurtteam heeft besloten de bijeenkomst nog een aantal keer te organiseren. Buurtgenoten die mee willen doen, kunnen dat alvast laten weten via de buurtpagina.

Buurkracht buurkracht grafiek stroomverbruik.jpg
Grafiek inzicht in energieverbruik

Zestien deelnemers was het maximum, maar op de dag van de bijeenkomst hadden ruim 45 buurtbewoners zich aangemeld. “Kennelijk spreekt het onderwerp aan”, zegt Inge Kouw van het organiserende buurtteam enthousiast. “We hebben deze opzet al eens eerder geprobeerd en toen viel de interesse een beetje tegen. Maar nu inwoners met een slimme meter een activatiecode van Buurkracht ontvangen hebben waarmee ze gedetailleerd inzicht kunnen krijgen in hun persoonlijke energieverbruik, wordt de buurt opeens heel fanatiek!”

Persoonlijke CO2-voetafdruk

De meeste deelnemers waren op de avond afgekomen met geldbesparing als belangrijkste drijfveer, bleek uit een kleine peiling waarmee het programma startte. “Voor ongeveer de helft vormt ook het klimaat een belangrijke reden”, voegt Inge daaraan toe. Maar hoe groot is de impact van één huishouden in Meerhoven eigenlijk op het milieu? Aan de hand van een korte vragenlijst werd de persoonlijke CO2-voetafdruk van de aanwezige buurtbewoners gemeten. “Niemand scoorde extreem slecht, maar we hadden ook geen echte uitschieters naar boven”, zegt Inge. “Er zijn dus nog genoeg besparingsmogelijkheden!”    

Energierekening onder de loep

Inzicht in je energieverbruik is een eerste stap als je kosten wilt besparen op je energierekening. De persoonlijke energierekeningen van de buurtbewoners werden in groepjes grondig onder de loep genomen. Inge: “Bewoners met dezelfde gezinssamenstelling en dezelfde soort woning hebben hun energierekening onderling vergeleken en tips uitgewisseld. Een lid van het buurtteam bood waar nodig ondersteuning. Er hing een gezellige sfeer en er werd druk heen en weer gepraat.” 

Gouden tips

De tips van de bewoners liepen uiteen. Van ingrijpend en kostbaar tot laagdrempelig en kosteloos. “Ik heb het vervangen van de mechanische ventilatie vaak voorbij horen komen”, zegt Inge. “De meeste bewoners hebben een systeem met wisselstroom en dat vreet energie. Een nieuwer model met gelijkstroom is veel zuiniger.” Minder ingrijpend waren de huis-tuin-en-keukentips die vooral in het groepje van Inge aan bod kwamen. “Minder lang douchen  bijvoorbeeld, of de verwarming een graadje lager. Koken met een snelkookpan of vaker eenpansgerechten bereiden. We horen ze wel vaker, maar vergeten misschien hoeveel verschil ze kunnen maken.”

Energieslurpers opsporen

Drie buurtbewoners hebben na afloop van de bijeenkomst een energieverbruiksmeter van Buurkracht voor een paar dagen mee naar huis genomen. Hiermee kunnen zij precies zien hoeveel energie een apparaat verbruikt en zo de energieslurpers in huis op het spoor komen. Inge: “Een buurtgenoot die de energieverbruiksmeter al heeft getest, vertelde dat hij enorm geschrokken was van de hoeveelheid energie die normale lampen verbruiken. Die gaat hij vervangen door ledlampen. En het wasgoed gaat weer wat vaker aan de waslijn nu hij heeft gezien hoeveel een droger eigenlijk verbruikt.”

Vervolgbijeenkomsten

Inge is tevreden met het verloop van de avond en kijkt alweer uit naar het vervolg. “Op 28 november gaat een nieuwe groep buurtbewoners met elkaar rond de tafel. Die bijeenkomst is ook al helemaal volgeboekt. Maar in januari organiseren we de sessie nóg een keer, dus mocht je interesse hebben, meld je dan via de buurtpagina! Daar kun je je ook opgeven als je de energieverbruiksmeter wilt lenen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?