Buurtbewoners hebben zin in energiezuiniger en gezelliger Hart van Keent

15 juni 2017

Bewoners van Hart van Keent zijn razend enthousiast over de plannen om samen energie te besparen én met z’n allen het grasveld in de wijk om te toveren tot een leuke ontmoetingsplek. De buurtbijeenkomst op 13 juni in de Brede School Markeent leverde volop ideeën op voor collectieve inkoopacties, speeltoestellen en buurtbarbecues. Buurtgenoten die ook een goed idee hebben of mee willen helpen, zijn van harte uitgenodigd zich te melden bij het buurtteam.

Buurkracht buurtbijeenkomst
Enthousiaste buurtgenoten tijdens bijeenkomst

In de huizen in het Hart van Keent valt nog veel energiewinst te behalen. Na een welkomstwoord van Bas Hessing van het organiserende buurtteam vertelde buurtbegeleider Patricia Vinclair hoe Buurkracht al meer dan 200 buurten ondersteunt bij gezamenlijke acties. Zo schakelt Buurkracht altijd een onafhankelijke energieadviseur in om een analyse te maken van de bespaarkansen in de buurt. Ook in Hart van Keent is dit gebeurd, en de energieadviseur was persoonlijk aanwezig om de bevindingen toe te lichten. Gezien de bouwperiode van de woningen, tussen 1958 en 1970, zou spouwmuurisolatie voor veel huishoudens interessant zijn. Deze maatregel kost relatief weinig en levert flinke energiebesparing en comfortverhoging op.

Veel warmte verloren

Diezelfde aanbeveling kwam ook van de energiecoach van Weert Energie die daarna aan het woord kwam. In opdracht van de gemeente Weert heeft deze energiecoöperatie afgelopen winter warmtebeelden gemaakt van huizen in de stad. Op de foto’s die in Hart van Keent zijn geschoten, is goed te zien dat veel warmte verloren gaat via de buitenmuur. Lauran van den Bogaart van het buurtteam: “Er ontstond een levendig gesprek over de beste isolatiematerialen en wat je bijvoorbeeld moet doen als je spouwmuurisolatie verzakt is. Dat kan per situatie verschillen, dus in dat geval is het verstandig er een deskundige bij te halen.” Weert Energie staat ook klaar om Hart van Keent te helpen verduurzamen. Zo levert de coöperatie duurzame energie uit wind en water en advies over de aanschaf van zonnepanelen en energiebesparende maatregelen.

Hulp uit alle hoeken

Na de pauze lichtte Lauran zelf de plannen voor het grasveld toe. “Wij willen er een centrale ontmoetingsplek van maken voor jong en oud. En plek waar buurtbewoners elkaar weten te vinden en waar we activiteiten kunnen organiseren, zonder overlast voor omwonenden natuurlijk. Dat is gezellig en goed voor de cohesie in de buurt. En het leuke was dat bezoekers van de bijeenkomst direct aanboden om mee te helpen. Een van hen heeft connecties bij een bedrijf in speeltoestellen, een ander is lerares en wil haar pedagogische kennis beschikbaar stellen en weer een ander kent de weg om subsidie aan te vragen bij de gemeente.”

IJzer smeden als het heet is

Lauran kijkt tevreden terug op een goede bijeenkomst. “De buurtgenoten in de zaal waren serieus geïnteresseerd in energiebesparing en hadden het al over samen offertes aanvragen. Via een formulier hebben we hun interesse gepeild. Zodra we de resultaten op een rij hebben, weten we of er voldoende belangstelling is voor een collectieve actie. Op korte termijn gaan we in elk geval een vervolgsessie inplannen voor de herinrichting van het grasveld. De werkgroep is al bijna gevormd en er zijn plannen om eind augustus, als iedereen terug is van vakantie, een buurtbarbecue te organiseren. Je moet het ijzer smeden als het heet is.”

Blijf op de hoogte

Op buurkracht.nl/hart-van-keent houdt het buurtteam buurtgenoten op de hoogte van alle activiteiten. Lauran: “Als je je aanmeldt, vind je hier ook de besproken energieadviezen, warmtebeelden en vele slimme besparingstips. Wie wil meehelpen met de herinrichting van het grasveld of met energiebesparingsacties, is van harte welkom. Laat dan een bericht achter via de buurtpagina, of stuur mij een mailtje.”

Hart van Keent

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Keent