Buurtbegeleider voor de klas

12 januari 2016

Hoe ziet je school eruit op de warmtecamera? Hoeveel stroom verbruikt het tosti-apparaat in de lerarenkamer? En het digiboard in de klas? Leerlingen van groep 8 in het Brabantse Putte hebben dat allemaal zelf kunnen uitdokteren dankzij een gastles over energie van onze eigen buurtbegeleider Steve Duzanson.

Buurkracht dscf28421
Leerlingen testen de warmtecamera

De gastles maakte deel uit van de campagne ‘Energie bewust, thuis besparen’ die eind november 2015 in de gemeente Woensdrecht van start ging, in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Deze regionale energiecampagne duurt het hele stookseizoen. Om ook kinderen energiebewustzijn bij te brengen, loopt op basisschool De Dreef een scholenproject. Steve verleende hier graag zijn medewerking aan. “Het is hartstikke leuk om kinderen iets uit te leggen over hoe energie werkt, waar het vandaan komt en waar je op kunt besparen.”

Bewuste kinderen, bewuste ouders

Steve trok alles uit de kast om de leerlingen zelf aan het werk te zetten. Hij had een warmtecamera meegenomen, waarmee de kinderen direct konden experimenteren. Een hit. Minstens even veel plezier beleefden ze aan de energieverbruiksstekkers. “Die hebben ze bijvoorbeeld aangesloten op het tosti-ijzer en de waterkoker. Zo konden ze zelf meten hoeveel die apparaten verbruiken en uitrekenen wat dat per dag kost. Ze vonden het geweldig.” Steve is ervan overtuigd dat het iets bijdraagt als je kinderen bewust maakt van hun eigen energieverbruik en dat van anderen. “Via hen kun je ook de ouders in beweging krijgen. Want die kinderen gaan thuis geheid zeuren over sluipverbruik en lichten die branden op kamers waar niemand is. Dat gaat zeker helpen: er is niets erger dan een zeurend kind!”

Ook Buurkracht in de klas? Stuur ons dan een e-mail

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?