Buurtambassadeurs opleiden, ja of nee? Geef je mening!

03 augustus 2015

‘Kunnen jullie ons helpen met het vinden en trainen van buurtambassadeurs?’ Die vraag krijgen de buurtbegeleiders van Buurkracht regelmatig wanneer ze in gesprek zijn met bijvoorbeeld gemeenten of energiecoöperaties. Wat vind jij: moeten we ons daar wel of niet mee bezighouden?

Buurkracht  mg 2135 klein buurtendag 2014
Buurtendag 2014

Buurtambassadeurs, iedereen kent ze wel. In wijken en dorpen met een sterke sociale samenhang zijn het precies die mensen die de boel bij elkaar brengen en houden. Die enthousiast initiatieven nemen en daar hun buurtgenoten in mee weten te krijgen. Of het nou gaat om een buurtfeest, een fancy fair, samen de straten schoonmaken of energie besparen. Ze helpen de buurt gezellig, veilig en leefbaar te houden, vaak zelfs zonder zich daar echt van bewust te zijn.

Goede kweekvijver

In de buurtteams van Buurkracht wemelt het van de buurtambassadeurs. Sommigen waren dat al voordat ze zich bij Buurkracht aansloten, anderen zijn het met hulp van Buurkracht geworden. Zij slagen er echt in om hun buurt in beweging te krijgen. Dat verklaart ook waarom gemeenten en coöperaties bij Buurkracht aankloppen om ambassadeurs op te leiden. Die kunnen dan vanuit die rol niet alleen energiebesparing in hun buurt op de agenda zetten, maar ook andere buurtinitiatieven van de grond tillen.

Wat vind jij?

Past het bij Buurkracht om buurtambassadeurs op te leiden?
a. Ja, dat past helemaal in het straatje van Buurkracht: ik zeg doen!
b. Het past wel een beetje bij Buurkracht, maar ik zou er geen prioriteit van maken.
c. Ik vind het te ver afstaan van waar Buurkracht voor bedoeld is.
d. Anders namelijk …

We zijn erg benieuwd hoe jij hierover denkt. Mail je reactie aan marije@buurkracht.nl. En zou je zelf bereid zijn om hier een rol in te vervullen? Laat het ons weten!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?