Buurkrachtteams ontmoeten elkaar op inspirerende Buurtendag

28 oktober 2014

Persbericht - Van Leeuwarden tot Reuver en van Hoonhorst tot Dongen, uit het hele land reisden buurtteams op 27 oktober naar Den Bosch voor de Buurtendag van Buurkracht. Om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. “Ik raak zelden zo geïnspireerd van een groep mensen”, aldus dagvoorzitter Prem Radhakishun tijdens de afsluiting. En belangrijker: ook de buurtteams deden nieuwe energie op om met hun buurt verder te besparen op gas en elektriciteit.

Buurkracht content mg 2135 klein buurtendag 2014
De aanwezige Buurkrachtbuurten, Buurkracht en hun relaties, inclusief Brendan de Graaf en Prem Radhakishun

Zo’n veertig buurten in het noorden, oosten en zuiden van het land zijn actief met Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. Op de Buurtendag konden de mensen die in de buurten de kar trekken, met elkaar in gesprek over wat werkt en wat niet werkt, waar ze tegenaan lopen en wat hen drijft. Zij waren veruit in de meerderheid, maar de dag werd bijvoorbeeld ook goed bezocht door vertegenwoordigers van gemeenten. Plaats van handeling was Orthen 63, waar niet alleen een 150kV-verdeelstation staat, maar waar zich ook het Slimme Meter Test Lab van Enexis bevindt. Een gepaste omgeving voor een dag vol energie.

De doorzetter wint

Projectmanager Roel Woudstra van Buurkracht heette de vele aanwezigen welkom in de monumentale loods waar vroeger onderhoud werd gepleegd aan enorme transformatoren. Hier vertelde Brendan de Graaf, directeur van de Duurzame Energie Unie, hoe hij samen met enkele andere Texelaars een succesvol eigen energiebedrijf heeft opgericht. Een aanstekelijk avontuur met als moraal: alles kan, als je maar doorzet. In de middag hield Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, een betoog met een vergelijkbare boodschap. “Opschieten en opschalen”, luidde de titel van haar presentatie, waarin ze het publiek voorhield dat we binnen 20 jaar de omslag moeten maken naar een energieneutrale maatschappij. “Het gaat niet snel genoeg”, waarschuwde ze.

Versnellen in de buurten

“Hoe kunnen we in de buurten versnellen?”, vroeg Jaap Pannekoek uit Oss in de volgende sessie, waarin hij, Christiaan Teule uit Rolde en Henrie van Summeren uit Elsendorp met het publiek in gesprek ging over succesfactoren voor Buurkracht. “Welke argumenten trekken mensen over de streep?” Vooral inzicht en comfort kregen veel stemmen.

De gezamenlijke sessies werden afgewisseld met rondetafelgesprekken, workshops ‘persoonlijk overtuigen’ en ‘succesvol presenteren’ en rondleidingen op het terrein. Aan het eind van de middag kwam de groep weer bij elkaar in de loods voor een evaluatie, met onverdeeld positieve reacties. Bart Borstrok uit de Kastelenbuurt in Oosterhout: “Apart om een hoogspanningsstation van zo dichtbij te zien. En het was vooral heel verfrissend om met zo veel mensen over de toekomst en gezamenlijke doelen te praten.”

Over Buurkracht

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. dat erop gericht is buurten bij elkaar te brengen om samen met energiebesparingsmaatregelen aan de slag te gaan. Betrokken buurtbewoners nemen het voortouw en Buurkracht ondersteunt. Bijna veertig buurten in het noorden, oosten en zuiden van het land zijn inmiddels als Buurkrachtbuurt actief.

Meer informatie: marije@buurkracht.nl

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?