Buurkrachtmijlpalen het jaar rond

09 januari 2016

Met ongeveer twee keer zo veel buurten en deelnemers, heeft Buurkracht zich in 2015 verdubbeld. Dat komt omdat zowel de buurten als het Buurkrachtteam niet bepaald stil hebben gezeten. Er was elke maand wel een bijzonder resultaat, iets leuks of iets opmerkelijks te vieren.

Buurkracht 160109 buurkracht rond
Mijlpalen Buurkracht 2015

Januari

De vijftigste buurt – Besoyen-West – komt binnen, terwijl service-designbureau Muzus de buurten intrekt om uit te vissen waarom de mensen in de Buurkrachtbuurten soms wel en vaak ook niet meedoen.

Februari

We mogen de 3.000e deelnemer verwelkomen op buurkracht.nl. En Klimaatstraatfeesten en Buurkracht komen voor het eerst samen in actie.

Maart

Buurkracht introduceert Lekken Ontdekken en Slurpers Speuren en ondertussen hangen er vreemde trekkastjes in Hintham-Zuid. Het blijkt een Buurkrachtactie om kinderen bewust te maken van wat elektriciteit precies is.

In maart zijn ook de eerste bespaarresultaten bekend van drie Buurkrachtbuurten die maatregelen hebben getroffen: Elsendorp, de Ruwaard-Staatsliedenbuurt en Orthen.

April

We zetten buurtgenoten uit zes nieuwe buurten op de foto. En de resultaten van het buurtenonderzoek zijn bekend: Buurkracht en Muzus organiseren een bijzondere co-creatiesessie met bewoners, onderzoekers, creatieven, buurtteamleden en mensen van Buurkracht zelf.

Mei

Het Buurkracht Jaarboek 2014 staat online en er komen in deze maand zes nieuwe buurten bij.

Juni

Vlak voor de zomer meldt Nieuw Lotbroek zich aan en wordt daarmee de vijfenzeventigste Buurkrachtbuurt. In het oosten van het landen sluiten we een mooie samenwerking met Cogas Duurzaam BV waardoor ook Twente in zee kan gaan met Buurkracht. In Drenthe vindt de eerste regiotafel van het jaar plaats.

Juli

Een opvallende trend tekent zich af: vijfentwintig Buurkrachtbuurten zijn actief met zonnepanelen. En sinds februari doen er alweer duizend nieuwe mensen mee: de 4.000ste deelnemer meldt zich aan.

Augustus

Alliander en Buurkracht gaan samenwerken, waardoor ook de regio’s rondom Amsterdam en Arnhem mee kunnen doen. In Rosmalen wordt een bijzonder filmpje opgenomen: in één uur bespaard. Frank en zijn gezin blijken in een uurtje € 455,- per jaar te kunnen besparen.

September

Er wordt nog een mooie samenwerking aangegaan en wel samen met de provincie Groningen en de Groninger Energie Koepel (GrEK). In deze maand melden zich maar liefst 271 nieuwe deelnemende buren aan.

Oktober

En maand met veel hoogtepunten. De Buurkracht-website wordt helemaal vernieuwd. De kersverse besparingskalender, die bedacht was tijdens de co-creatiesessie in april, rolt van de persen. De buurt Delden rondom Villapark komt binnen en is daarmee de eerste buurt in Cogas-gebied. En er maken tien buurten tegelijk gebruik van de energiestekkersets om thuis naar energieslurpers te speuren.

November

De buurten en Buurkracht draaien op volle toeren. De Buurtendag vindt plaats en de eerste buurt samen met GrEK komt binnen: Mensingeweer in Groningen. Buurkracht introduceert samen met Princenhage-Ambachtenbuurt een nieuwe actie: Buren Gluren. En op 26 november vinden vijf buurtbijeenkomsten tegelijk plaats.

December

De eerste buurt in Alliander-gebied komt binnen: Kerk en Zanen in Alphen aan den Rijn. Misschien niet helemaal regio Amsterdam, maar we zijn er allemaal niet minder blij mee. Ondertussen hebben zestien buurten een warmtecamera te leen om warmtelekken in hun huis te ontdekken. En, de honderdste buurt meldt zich aan: Hoogvonderen, uit Roermond. 

Buurkracht Jaarboek 2015

Dit artikel komt uit het Buurkracht Jaarboek 2015. Wil je een Buurkracht Jaarboek 2015 ontvangen? Benader dan je buurtbegeleider of vraag ‘m aan via marije@buurkracht.nl. Je kunt het Buurkracht Jaarboek 2014 online bekijken. Vanaf maart is hier het nieuwe jaarboek te zien.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?