Buurkrachtbuurten in en rond de Peel wisselen ervaringen uit

17 oktober 2015

Buurkracht img 8195
Gezellig ervaringen uitwisselen
Buurkracht img 8196
Ingrediënten van de workshop Slurpers Speuren

Op maandag 12 oktober kwamen bewoners uit de De Mortel, Handel en de Stations-Oranjebuurt uit Deurne bij elkaar die elk in hun eigen buurt actief met energiebesparing bezig zijn. Om zich te laten inspireren door het succesverhaal van Hintham-Zuid in Rosmalen en deel te nemen aan workshops en kringgesprekken. Daarbij maakten de aanwezigen volop de gelegenheid gebruik om elkaar bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Hoe breng je je omgeving in beweging?

Dat je met z’n allen heel veel kunt bereiken op het gebied van verduurzaming, bleek wel uit de presentatie van Jos Derks waarmee het programma opende. Hij vertelde over de buurtaanpak in zijn buurt, Hintham-Zuid. Die heeft ertoe geleid dat 63 huishoudens spouwmuurisolatie hebben laten aanbrengen, 4 dakisolatie, 24 zonnepanelen en 17 huishoudens hun cv-ketel hebben vervangen. En nieuwe acties zijn alweer in aantocht. Handel, De Mortel en de Stations-Oranjebuurt uit Deurne staan nog maar aan het begin van zo’n avontuur en waren onder de indruk. Ze wilden vooral weten: hoe krijg je bewoners zo ver dat ze ook echt iets gaan doen?

Warmtecamera en energieverbruiksstekkers te leen

Effectieve hulpmiddelen om het energiebewustzijn te vergroten, zijn warmtecamera’s en energieverbruiksstekkers. Buurkracht leent beide hulpmiddelen uit aan buurten die aan de slag willen. Met warmtecamera’s kun je warmtelekken in je woning in beeld krijgen, en energieverbruiksstekkers geven inzicht in het verbruik van alle elektrische apparaten in huis. Jos, die niet alleen in Hintham woont, maar ook buurtbegeleider van Buurkracht is, gaf een workshop over de energieverbruiksstekkers. Die hij meteen aansloot op de aanwezige koelkast om de werking te laten zien. Ondertussen gaf energieadviseur Roy Heisterman van Nibag aan een andere tafel een uitgebreide toelichting op de warmtecamera aan de hand van een serie foto’s. Waarna hij met de groep naar buiten ging om een aantal beelden van de locatie te maken.

Ervaringen uitwisselen

Na de pauze wisselden de deelnemers ervaringen uit in kringgesprekken. En ze gaven elkaar bruikbare tips, bijvoorbeeld dat ouderen gevoeliger zijn voor het extra comfort dat energiebesparende maatregelen oplevert dan voor het financiële voordeel. En dat juist de positieve ervaringen van ‘gewone’ mensen die ook niet zo veel met energie besparen hadden tótdat ze hun muur lieten isoleren of zonnepanelen namen, goed werken om anderen over de streep te trekken. Buurtbegeleider Irmy van Paassen: “Het was een ontzettend leuke bijeenkomst, ik heb veel positieve reacties gekregen. In Handel, de Mortel en de Stations-Oranjebuurt gaan ze weer met nieuwe energie verder.”

Stations-Oranjebuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Stations-Oranjebuurt