Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending wint Klimaatstraatfeest - ook Schrijverskwartier Oss in de top 10

16 april 2018

Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending uit het Groningse Veendam heeft de tiende editie van het Klimaatstraatfeest gewonnen. De bewoners hebben met elkaar maar liefst 300 energiebesparende acties uitgevoerd. Van kleine acties als gasloos koken tot grotere evenementen om ook andere Veendammers kennis te laten maken met energie besparen. Zo was er een energieborrel, een dansfeest zonder verwarming en met akoestische muziek, en een energiemarkt. 

Met de hoofdprijs van 5000 euro neemt de buurt energiebesparende maatregelen of organiseert het een klimaatvriendelijk (straat)feest. Buurkracht stelt bovendien nog eens 1000 euro beschikbaar, te besteden aan een gemeenschappelijk duurzaam doel in de buurt. In het totaal hebben 383 teams meegedaan aan de 2017-2018 editie van de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland.

Buurkracht ksf18 winnaar ommelanderwijk zuidwending %c2%a9lize kraan
Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending, winnaar van het Klimaatstraatfeest (foto: ©Lize Kraan)

Ook Brabantse buurt eindigt in de top 10

Het Schrijverskwartier uit Oss, eveneens een Buurkrachtbuurt, wist de zevende plek te bemachtigen. De Brabantse buurt voerde 137 energiebesparende acties uit tijdens het Klimaatstraatfeest. Variërend van een ontdooi-je-vriezer-marathon tot de gloeilampenpolitie. Ook organiseerden de bewoners een zonnepanelen-informatieavond. Deze buurt heeft 650 euro gewonnen.

Een verdienste van ons allemaal

Voor beide buurten is energie besparen niet nieuw. Paul Joosten van Buurkrachtbuurt Ommelanderwijk-Zuidwending: “Al een aantal jaren nemen wij met behulp van Buurkracht energiebesparende maatregelen. Zo valt de energierekening van veel buurtbewoners tegenwoordig een stuk lager uit door de zonnepanelen die zijn geplaatst. Samen is makkelijker en voordeliger, maar het is ook leuk om met z’n allen aan de slag te gaan. Dat merkte je ook tijdens onze deelname aan het Klimaatstraatfeest. Iedereen wilde er iets van maken en bijdragen. Dat we hebben gewonnen is een verdienste van ons allemaal!”

Bonus

Gertruud Verbruggen van Buurkrachtbuurt Schrijverskwartier: “Al een paar jaar zijn we een Buurkrachtbuurt en doen we met elkaar van alles op het gebied van energie besparen. Het is onze tweede natuur geworden. Onze inspanningen zien we beloond met een lagere energierekening en een verminderde CO2-uitstoot. Het behalen van een zevende plek bij het Klimaatstraatfeest is een mooie bonus!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?