Buurkrachtbuurt aan kop bij Klimaatstraatfeest

16 december 2016

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, klonk het startschot voor het HIER Klimaatstraatfeest, de leukste energiebespaarwedstrijd van Nederland. Dit jaar is er een speciale competitie voor Buurkrachtbuurten, waaraan al elf buurten meedoen. Trotse aanvoerder op dit moment is de buurt Ommelanderwijk-Zuidwending (Veendam), die meteen ook aan kop gaat in de landelijke groepenlijst.

Buurkracht ju4a9841 klein
Het buurtteam van Ommelanderwijk-Zuidwending smeedt bespaarplannen

Paul Joosten van het buurtteam is druk bezig zijn buurtgenoten in de actiestand te krijgen. En aan de stand in het klassement te zien, lukt dat aardig. In november sleepte Ommelanderwijk-Zuidwending via het Klimaatstraatfeest een set energieverbruiksmeters van Buurkracht in de wacht en in december won de buurt de maandprijs, waarvoor Buurkracht een energiescan van het dorpshuis verzorgt. Het team heeft nog veel meer in de pijplijn om punten mee te verdienen. Van een energieborrel tot het gezamenlijk aanvragen van offertes voor maatregelen. “Dat waren we toch al van plan. Het moet gek lopen, willen we niet bij de laatste vijf eindigen. Maar ik daag andere Buurkrachtbuurten graag uit!”

Koploper in Almere

Aan kop in de landelijke stratenlijst gaat de Albert Michelsonstraat in Almere. Deze straat sleepte in november de meeste punten binnen en won daarmee de Buurkracht Maandprijs: een energiescan van de woningen met de warmtebeeldcamera. Bewoonster Nikita Vorstermans: “Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Onze huizen zijn gloednieuw, de wijk is nog niet eens af. Maar al voldoen ze aan de bouweisen van nu, dan kun je nóg verrassingen tegenkomen.” Vorig jaar werd deze de straat al vijfde, dit jaar gaat Nikita voor de winst. “Het klimaat is een belangrijk en actueel thema, waar we graag aan bijdragen. Bovendien is het Klimaatstraatfeest een leuke manier om de nieuwe buren te leren kennen. Het schept meteen een band. We staan ook te springen om van onze hele buurt een Buurkrachtbuurt te maken en zo nog meer buurtgenoten bij onze activiteiten te betrekken.”

Wat brengt meedoen met zich mee voor je buurt?

Het Klimaatstraatfeest is een leuke manier om samen met energiebesparing aan de slag te zijn. Je kunt mensen in je buurt enthousiasmeren voor kleine besparingen in huis, duurzamer gedrag en voor de grotere maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen.

Meedoen kan nog, het is heel gezellig en je kunt ook nog winnen

“Het is hartstikke leuk om te zien hoe fanatiek sommige straten en buurten zijn”, zegt Bregtje Bos van HIER Klimaatstraatfeest. “Dat levert vaak heel creatieve buurtacties op, zoals een gloeilampenpolitie, een energiespelletjesmiddag en een lever-je-autosleutels-in-dag.” Het is nog steeds zinvol om mee te doen volgens Bregtje. “Als je je bij ons aanmeldt, vul je eerst een vragenlijst in over wat je al aan energiebesparing hebt gedaan in je huis. Dat kan je meteen een flink aantal punten opleveren.”

De stand

Hier is de tussenstand van de Buurkrachtbuurtencompetitie per 16 december:

1 Ommelanderwijk-Zuidwending (24850)
2 Schrijverskwartier (10075)
3 Germenzeel (9175)
4 Kortland (6350)
5 Baneblökske (4125)
6 Zuidmaten
7 Itteren
8 Roerzicht
9 Sweensplein en omgeving 
10 Wirdum
11 De Baai 

Meer weten over meedoen? Kijk hier. Wil je je aanmelden? Ga dan direct naar klimaatstraatfeest.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?