Buurkrachtbuurten pakken winst bij Klimaatstraatfeest

15 april 2017

Het aantal Buurkrachtbuurten dat meedeed aan het Klimaatstraatfeest om de energiezuinigste straat van Nederland te worden overtrof alle verwachtingen. En ze deden het uitstekend. Germenzeel wist de landelijke competitie zelfs te winnen. Waarin lag het geheim van het succes van deze buurten?

Winst Stratencompetitie voor Germenzeel

Buurkracht g3 p1640443
Cees Bos, Stefan Ceelen en Viona Ceelen met hun prijzen
Buurkracht g2 p1640437
Alle straatgenoten vieren mee!

De bewoners van Germenzeel in Uden voerden met elkaar maar liefst 168 energiebesparende acties uit. Zo organiseerden ze een autovrije dag en een ontdooi-je-vriezerestafette. Kinderen zamelden batterijen in langs de deuren en mensen legden moestuintjes aan in hun eigen tuin. Viona Ceelen van het buurtteam: “We hadden er echt lol in en het energiebewustzijn is er ook van gestegen. Alle buurtgenoten die enthousiast meededen, hebben inmiddels hun gloeilampen vervangen door ledlampen, bijvoorbeeld. Het hielp dat we mensen konden voorhouden dat er een mooi feest te winnen viel. Daar heeft iedereen echt zin in! Ik kan het iedereen aanraden.”

Tweede prijs Groepencompetitie voor Schrijverskwartier

Buurkracht s1
Ook in Schrijverskwartier blijdschap met de prijs

Lang gingen ze aan kop. Maar op de valreep werden ze ingehaald door de Virtuele Diaconale Straat in Wageningen. Desondanks valt het Schrijverskwartier in Oss, onder aanvoering van onder andere Gertruud Verbruggen, met recht in de prijzen. “Met de tweede prijs zijn we net zo blij als wanneer we gewonnen hadden”, vertelt Gertruud.

“We mogen € 1.000,- schenken aan een goed doel in de buurt. Daarvoor hebben we Slow Care op het oog, een organisatie die de oude basisschool een paar straten verderop gekocht heeft en die duurzaam wil verbouwen tot appartementen voor gehandicapten jongeren.” Ook zij merkt dat buurtacties zoals samen zwerfvuil opruimen en fietsen opknappen zodat de auto wat vaker voor de deur kan blijven staan, de sfeer in de buurt verbeteren. “En we weten nu hoe het spelletje werkt, dus volgend jaar gaan we winnen.”

Derde prijs Groepencompetitie voor Nobelhorst

Buurkracht n5
NIkita Vorstermans van het buurtteam neemt de derde prijs in ontvangst van Monique van der Plas (gemeente Almere)
Buurkracht n4
Groot enthousiasme van de buurtgenoten

In Nobelhorst in Amersfoort werd de derde prijs als een hoofdprijs binnengehaald. Een enorme prestatie voor deze gloednieuwe buurt, die zelfs nog voor een groot gedeelte in aanbouw is. “Met onze energiezuinige huizen was het best een uitdaging”, vertelt Nikita Vorstermans, een van de energieke bewoonsters in de buurt. “Maar het was vooral ook gezellig. Iedereen is hier natuurlijk pas komen wonen en we hebben elkaar meteen goed leren kennen. Voor onze buurtbarbecue nodigen we ook de mensen uit die hier nog komen wonen. Zo maken we alvast kennis met elkaar.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?