Buurkracht verwelkomt 3000ste deelnemer in Ulvenhout-Zuidwest

06 februari 2015

Samen met de buurt energie besparen begint met samen taart eten

Ton Smeekens uit Ulvenhout-Zuidwest nam op 5 februari een feestelijke taart in ontvangst van Buurkracht. Er was een goede reden voor deze attentie: hij is de 3000e deelnemer aan Buurkracht in het land. Een mijlpaal voor dit initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurten ondersteunt die samen aan de slag willen met energiebesparingsmaatregelen.

In Ulvenhout-Zuidwest is Buurkracht nog maar net van start gegaan. Smeekens: “Ik kreeg een brochure in de brievenbus over Buurkracht en dacht: waarom zou ik me niet aanmelden? Hier kan ik alleen maar wijzer van worden. Ik ben toch al met energie besparen bezig. Aan de achterzijde van het huis is net het dubbel glas vernieuwd, en mijn vrouw en ik denken ook aan zonnepanelen, maar we vinden de terugverdientijd nogal lang. Als we die panelen collectief kunnen inkopen, met een heel aantal mensen in de buurt, worden de kosten misschien lager. Dan wordt het voor ons weer interessant om mee te doen. En wat me ook aanspreekt, is dat je je eigen energieverbruik via een persoonlijke pagina op buurkracht.nl op de voet kunt volgen. Daar kijk ik naar uit.”

Meteen enthousiast

Ruim 50 buurten in Nederland hebben zich al aangesloten bij Buurkracht en dat aantal neemt elke week toe. Het idee achter Buurkracht is dat energie besparen met de buurt goedkoper, makkelijker en bovendien gezelliger is dan alleen. In Ulvenhout-Zuidwest is Jelle Folkeringa de drijvende kracht achter Buurkracht in de wijk. “Toen ik van Buurkracht hoorde op een bijeenkomst van energiecoöperatie Anneville, werd ik meteen enthousiast”, vertelt hij. “Energie besparen speelt heel sterk. Bij mij thuis, maar overal. Hoe Buurkracht dat aanpakt, vind ik geweldig. Het gaat er echt om dat je samen met je buurt iets doet vóór je buurt. Buurkracht verbindt in een tijd waarin mensen steeds meer langs elkaar heen leven. Voor mij een extra reden om me ervoor in te zetten. Mijn vrouw en ik wonen nog niet zo lang in Ulvenhout, en ik zie dit ook als een mooie gelegenheid om mensen te leren kennen.”

Enthousiasmerende ervaringen

Dat de 3000e deelnemer van Buurkracht uitgerekend in Ulvenhout-Zuidwest viel, ziet Jelle Folkeringa als een veelbelovend startsein. “Samen met mijn vrouw, iemand van de dorpsraad en Pieter Stoel van Buurkracht ben ik de welkomsttaart bij Ton Smeekens thuis gaan aanbieden. We hebben hem meteen aangesneden.” Na afloop van het bezoek was er nog een behoorlijk stuk over. Smeekens: “Een mooie aanleiding om een aantal buren uit de straat uit te nodigen. Dan brengen we Buurkracht meteen een beetje in de praktijk. En de taart is zo lekker, dat ik zeker weet dat hij op gaat.”

Interesse?

Bewoners van Ulvenhout-Zuidwest die zich willen aansluiten bij Jelle Folkeringa om samen energie besparen van de grond te tillen, zijn van harte welkom zich te melden. Neem voor meer informatie contact op met Jelle Folkeringa via de buurtpagina.

Ulvenhout-Zuidwest

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ulvenhout-Zuidwest