Bericht van het buurtteam Haps: we zijn gestart!

25 januari 2016

Midden vorig jaar hebben we in de Dorpsraad van Haps een voorlichtingsbijeenkomst van Buurkracht georganiseerd. En na de vakantie zijn we begonnen een buurtteam op te zetten. Op dit moment bestaat het buurtteam uit Marcel Janssen, Beppy Bögels, Sjef Jansen, Susan Groenen, Tim van Summeren, Tijn Verbeten, Cas Arts en Henk Kiela. Samen willen wij energie en kosten gaan besparen. 

Buurkracht haps
Haps is van start met samen energie besparen

Zeker na de recente klimaatconferentie in Parijs is iedereen zich inmiddels wel bewust van de noodzaak om energie te besparen. Een goed geïsoleerd huis levert besparing van elektriciteit en gas op en is niet alleen goed voor een lagere energierekening maar draagt ook bij aan meer wooncomfort. En niet onbelangrijk, het verlaagt de uitstoot van CO2. Maar waar te beginnen? Moet je je huis gaan isoleren, led-lampen gaan gebruiken, een nieuwe gasbesparende ketel aanschaffen of nadenken over een andere vrieskist? Misschien wil je wel zonnepanelen, maar hoe weet je of je dak geschikt is? Allemaal vragen waar wij in Haps over nadenken en jij wellicht ook.

Waarom samen met Buurkracht?

Buurkracht is een platform voor buurten dat helpt om inzicht te krijgen in je energieverbruik, maar vooral om je tips te geven om energie te sparen en bewust met energie om te gaan. Op onze eigen buurtpagina vind je de acties waar we mee bezig zijn. Als Hapsenaren kunnen we zo veel geld besparen en ervaringen en bespaartips met elkaar delen. Meld je je aan (dit is gratis en geheel vrijblijvend) dan kun je je aangeven dat je interesse hebt voor die acties, maar ook ook vragen plaatsen, zodat ander inwoners van Haps op basis van hun eigen ervaringen advies kunnen geven.

Wat staat er op de planning?

Slimme meter: Om te beginnen krijgt heel Haps binnenkort een aanbod voor een ‘slimme meter’. Als je meter is geïnstalleerd, kun je Buurkracht met een persoonlijke code (deze krijg je automatisch via een brief als de slimme meter geplaatst is, maar kun je nu ook al aanvragen als je ingelogd ben op onze buurtpagina) machtigen om je verbruiksgegevens op te halen. Na aanmelding en invoering van de code zie je binnen anderhalve week je eigen verbruik van gas en elektriciteit zien. Je kunt dan je verbruik ook vergelijken met dat van de buren. Hier vind je meer informatie over de slimme meter

Warmtebeeldcamera om warmtelekken op te sporen: Als je wilt weten hoe goed geïsoleerd je huis is kunnen je je aanmelden voor een gratis warmtebeeld. Vanaf midden februari tot begin maart hebben we een warmtebeeldcamera te leen van Buurkracht.

Bespaarbox: Op dit moment hebben we een aantal bespaarboxen voor je te leen met vier energieverbruiksmeters en besparingstips. Wist je bijvoorbeeld dat je pc met monitor 110W verbruikt als die aan staat? En als je de pc vier uur per dag gebruikt, kost je dat ongeveer 145 euro per jaar. Maar in huis zijn ook veel apparaten die ook stroom verbruiken als ze uit staan. Met de meters krijg je inzicht in je verbruik. Log in op www.buurkracht.nl/haps en meld je aan voor een bespaarbox!

Heb je vragen of opmerkingen, meld je dan bij mij, dit kan bijvoorbeeld via mail, of een van de buurtteamleden of kijk op www.buurkracht.nl en meld je daar aan.

Namens het buurtteam,

Henk Kiela

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?