Burendag met een groen randje

10 november 2017

Hoe organiseer je een Burendag? Met een duurzame inslag? En met succes? Dit is het recept: kom met wat buurtgenoten bij elkaar, laat je creativiteit gaan en ga over tot actie. Zo ging het bijvoorbeeld bij de werkgroep Duurzaam Meerhoven uit Eindhoven. De leden wisten van Burendag op 23 september een feestelijke dag te maken vol groene activiteiten. Laat je inspireren!

Buurkracht buurkracht duurzaammeerhoven
Burendag met een groen randje

Het programma trapte af met een duurzame fietsroute. Inge Kouw van de organisatie: “Een prima manier om onze wijk van zijn groene kant te verkennen. We bezochten bijvoorbeeld een schuur met zonnepanelen, een buurtgenoot met een warmtepomp en een huishouden met een zonneboiler. Ook reden we langs de biomassacentrale die warmte levert voor de stadsverwarming waarop Meerhoven aangesloten is. In het park maakten we een tussenstop bij de ‘oeverzwaluwwand’. Die is daar speciaal neergezet zodat deze vogels ongestoord kunnen nestelen. Elk jaar helpt een nieuwe groep schoolkinderen uit de buurt om de broedgangen schoon te houden. Ook kregen we uitleg over het duurzame afwateringssysteem met zogenoemde wadi’s.”

Wildplukken

Ondertussen struinde een ander groepje onder leiding van de werkgroep Eetbaar Park, Park Meerland af om daar allerlei eetbaars te plukken. “Eens per jaar organiseren we ook een plantdag”, zegt Inge. “Dan planten we in overleg met de gemeente samen met buurtgenoten eetbare bomen en struiken zoals rozenbottels, pruimen- en notenbomen. Burendag was een mooie gelegenheid om daar meer bewoners kennis mee te laten maken. En om flink te oogsten, was eigenlijk de bedoeling, maar in deze tijd van het jaar bleek dat iets te optimistisch. Toch hebben de deelnemers heel wat van de wandeling opgestoken.”

Chef-kok gestrikt

Gelukkig was de borrel voor de hapjes niet afhankelijk van de opbrengst van de wildplukmiddag of Proeftuin Meerhoven, de moestuin die bewoners samen onderhouden. Duurzaam Meerhoven had niemand minder dan chef-kok Erling Rugsten van Seats2Meet weten te strikken komt om ter plekke een keur van zijn bijzondere creaties te bereiden, geïnspireerd op De Voedselzandloper van Kris Verburgh. “Hij heeft als missie om smaaksensaties met mensen te delen. We kregen heerlijke wijn en sappen voorgezet en genoten van heerlijke hapjes. Het zag er fantastisch uit en het was bovenal heel gezellig.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?