Buren Gluren in Baneblökske

16 juni 2016

Dat energie besparen heel goed samen gaat met gezelligheid, bleek maar weer op 14 juni in Baneblökske (Voerendaal). Die avond stelden drie huishoudens die al maatregelen genomen hebben, hun huis open voor buurtgenoten. Zodat die konden zien en ervaren wat bijvoorbeeld isolatie en dubbel glas oplevert. Het werd een hele happening.

Buurkracht img 8807
Ontvangst met een hapje en een drankje
Buurkracht img 8818
Met elkaar in gesprek over energie met de snackbarbecue op volle toeren

Startpunt van deze Buren Gluren-avond was het huis van initiatiefnemer én buurtbegeleider Joyce Bongers en haar vriend Edwin Jaspar op de Molenbeekstraat. Daar stonden de drankjes en hapjes van de snackbarbecue vanaf 19.00 uur klaar. “Het was behoorlijk druk”, vertelt Joyce. “Er waren 40 belangstellenden uit de buurt. Een beetje veel voor een rondleiding in een gewoon huis. Daarom hebben we twee groepen gevormd. De ene begon bij mij, de andere op de Dijkstraat.”

Gluren bij Somers

Op de Dijkstraat woonden de andere twee gezinnen die hun huis openstelden voor een avondje Buren Gluren: familie Somers en familie van Bavel. Rick heeft twee rondleidingen gegeven en ook vele vragen kunnen beantwoorden. Hoe werkt dat zo'n spouwmuur? Waarom verschillende materialen? Merk je binnen het verschil? Joyce: “Bij Somers hebben ze een nieuwe hr-ketel en hr++-glas. Inmiddels bereiden ze een volgende stap voor: isolatie aan de buitenkant van het huis, dus niet in de muur, maar eromheen. Voor belangstellenden hadden ze de offerte ter inzage klaarliggen.”

Buurkracht img 20160614 wa0045
Rondleiding onder leiding van Rick
Buurkracht img 20160614 wa0030
Met de paraplus in de aanslag op naar het volgende open huis

Gluren bij Van Bavel

Op het adres van de familie Van Bavel konden bezoekers eveneens nieuwe kozijnen met hr++-glas bewonderen. Naar eigen zeggen is het ook hel groot verschil met daarvoor, geen tocht meer en het was in één keer heel stil. Joyce: “Zij hebben hun spouwmuur al een tijdje terug laten isoleren, daar zijn ze heel tevreden over. De kamer is nu heel snel op temperatuur, waardoor de verwarming uit kan. Hun laatste energiebesparende aankoop was een hr-ketel. Ook die lieten ze graag zien. En net als bij Somers hebben ze de smaak te pakken. Ze konden bezoekers al de offertes laten zien voor zonnepanelen en vloerisolatie. Op die manier konden die direct een inschatting maken van wat zoiets voor hun eigen woning zou kosten.”

Waaier aan maatregelen

In het huis van Joyce en Edwin konden belangstellenden zich helemaal vergapen: “We hebben het schuine dak op zolder geïsoleerd, niet met 5 maar met 17 cm glaswol. De tussenvloer is geïsoleerd, voor het geluid en de warmte. En we hebben alle verwarmingsleidingen geïsoleerd en netjes weggewerkt in de muren. Beneden hebben we de betonvloeren er uitgehaald, nog een stuk uitgegraven, en nieuwe vloeren met isolatie en vloerverwarming gelegd. De kozijnen zijn vervangen door nieuwe met hr++-glas, comfortabeler, veiliger en je hoort minder van de straat. Het dak van de aanbouw is geïsoleerd en in het nieuwe dak op de garage hebben we zonnepanelen geïntegreerd. Binnen hebben we overal ledverlichting en de zuinigste apparatuur die we op het moment van aankoop konden vinden. Genoeg te zien, ervaren en voelen dus.”

Buurkracht img 8809
En tussendoor de drankjes en rondleidingen door, werden er ook nog wat leuke gadgets uitgedeeld
Buurkracht img 8808
"Wie mij kan vertellen waar mijn zonnepanelen liggen krijgt een prijs" aldus Joyce

Nieuwsgierig

De rondleidingen waren een groot succes. “De opkomst was goed”, zegt Joyce. “En mij viel ook op dat er de hele avond alleen maar over energie en energie besparen gesproken werd. Mensen zijn er echt mee bezig. Naar ons huis waren veel buurtgenoten wel benieuwd. We wonen hier nu vier jaar en in die periode zijn we continu aan het verbouwen geweest. Dat zien mensen en dat maakt ze nieuwsgierig naar wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Maar de twee andere voorbeeldwoningen waren voor de meesten misschien wel interessanter, juist omdat die meer op hun eigen huis leken.”

Buurkracht img 20160614 wa0056
En het was nog lang gezellig!

Meedoen aan de buurtacties kan nog!

Na afloop van de rondleidingen zette de gezelligheid zich voort waar deze begonnen was: in de tuin van Joyce en Edwin. “We hebben nog tot half één doorgefeest”, zegt ze. “Het was hartstikke leuk. En nu maar hopen dat zich nog meer buurtbewoners bij mij of via de buurtpagina aanmelden voor onze buurtacties voor hr++-glas, isolatie en zonnepanelen. Die lopen nog steeds.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?