Bunders-West trapt af met taart en zonnepanelenactie

02 februari 2017

Bewoners van Bunders-West in Oisterwijk hebben er zin in: op 30 januari kwamen ze massaal af op de buurtbijeenkomst over samen energie besparen in wijkcentrum De Bunders. Ze werden onthaald met koffie en gebak, om te vieren dat Bunders-West de 150e Buurkrachtbuurt is. En er werd nog een mooie zonnepanelenactie gepresenteerd ook!

Buurkracht p1640307
Het buurtteam trakteert op taart
Buurkracht p1640345
Veel animo voor samen energie besparen

Mark Robben van het buurtteam heeft geteld: “Er waren 65 buurtgenoten, bijna twee keer zo veel als waar we op gehoopt hadden. Dat begon positief!” De taart viel in goede aarde, maar de bezoekers kwamen toch echt voor het inhoudelijke programma. Dat bestond uit verschillende presentaties met één gemene deler: energie besparen, het liefst samen. Henk Beke van het buurtteam heette iedereen van harte welkom, stelde het buurtteam voor en leidde de sprekers van de avond in. Te beginnen met Jos Nij Bijvank, die niet alleen in het buurtteam zit, maar ook in het bestuur van DEC Oisterwijk. Hij legde uit hoe deze Duurzame Energie Coöperatie zich inzet voor verduurzaming van het energieverbruik in de gemeente. En wat DEC voor bewoners van Bunders-West zou kunnen betekenen: van onafhankelijk advies tot kijkjes in de keuken bij Oisterwijkers die al duurzame maatregelen genomen hebben.

Interessante kengetallen

Vervolgens kwam Jos Derks van Buurkracht aan het woord. Behalve dat hij uitlegde hoe Buurkracht buurten ondersteunt bij gezamenlijke energiebesparingsacties, presenteerde hij de verbruikscijfers van de buurt. Mark: “Het gemiddelde verbruik in de wijk ligt boven het landelijke gemiddelde, zowel voor gas als voor elektra. Dat hogere gasverbruik heeft er ook mee te maken dat onze huizen allemaal tussen 1965 en 1975 gebouwd zijn, met weinig isolatie. Leuk om te zien hoe bezoekers die getallen direct op zichzelf betrokken en daarover in gesprek raakten: ‘Hoe komt het dat ik minder gas maar wel veel meer stroom verbruik dan de buurt?’ ‘Waar zitten de verschillen?’”

Woning- en buurtscan

Buurkracht p1640325
Volop aandacht voor interessante presentaties

Energieadviseur Marloes diepte de gegevens die Jos Derks had laten zien verder uit. Zij heeft in de buurt een onderzoek gedaan naar de energiebesparingsmogelijkheden. “In één heel representatieve woning, waar veel mensen zich in herkenden, heeft ze een uitgebreide energiescan gedaan. Die bevestigde het beeld dat er met betere isolatie in onze buurt nog veel te winnen valt. Ze gaf ook een aantal algemene tips over hoe je dat kunt aanpakken en waar je op moet letten als je bijvoorbeeld met je vloer of dak aan de slag gaat. Heel interessant.”

Mooi aanbod voor zonnepanelen

Uit het onderzoek van Marloes kwam ook naar voren dat veel daken in de buurt gunstig liggen ten opzichte van de zon. “Zonnepanelen zijn dus ook interessant voor onze buurt. En het mooie is dat we daar al een actie voor voorbereid hebben. Jos Nij Bijvank heeft verteld hoe we dat aangepakt hebben, dat we bij verschillende leveranciers offertes hebben aangevraagd, dat we die naast elkaar gelegd hebben en vergeleken op onder meer prijs, kwaliteit en service. En dat we op basis daarvan een weloverwogen keuze gemaakt hebben. Van de geselecteerde leverancier waren ook twee medewerkers aanwezig. Zij lichtten toe hoe ze te werk gaan, wat voor materialen ze gebruiken, maar ook wat je voor opbrengst kunt verwachten. Wij vinden zelf dat we een mooi aanbod hebben geregeld voor de buurt, en ik hoorde ook al van een paar mensen die zich al eerder georiënteerd hebben op zonnepanelen, dat onze prijs een stuk lager ligt dan de aanbiedingen die zij gekregen hadden.”

Leuk neveneffect: gezelligheid

De belangstelling voor de actie was groot: zeven bezoekers meldden zich meteen voor een persoonlijke offerte en vele anderen gingen met folders en andere informatie naar huis. “Heel mooi”, vindt Mark. “Het was sowieso een geslaagde avond. Wat ik zelf een leuk neveneffect vond, was dat mensen uit de buurt elkaar ook eens op een andere manier tegenkwamen. In de pauzes en bij de borrel na afloop zochten ze elkaar echt op. Het was dus gewoon ook heel gezellig.”

Bekijk de offertes online

Meer informatie over de zonnepanelenactie en een samenvatting van de presentaties zijn te vinden op de website van Bunders-West. “Zo kan iedereen, ook buurtbewoners die niet bij de bijeenkomst aanwezig waren, er nog eens rustig naar kijken. En vrijblijvend een offerte aanvragen voor zonnepanelen. Wie voor 1 april reageert, kan nog gebruikmaken van de speciale aanbieding voor onze buurt. En ondertussen kijken wij of we alvast voorbereidingen kunnen treffen voor een volgende actie, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie. Want daar zit misschien nog wel meer besparingspotentieel.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?