Buitenpost Binnenwest start met eigen, energiebesparende initiatieven

29 mei 2018

Buurkracht img 20180524 wa0022
Buitenpost Binnenwest

In Binnenwest, ten westen van het centrum van het Friese Buitenpost, is de belangstelling voor samen energie besparen groot. Tijdens de eerste bijeenkomst op donderdag 24 mei in de hal van de Fontijnkerk verkenden ruim zestig bewoners de mogelijkheden voor de gezamenlijke inkoop van isolatie en zonnepanelen. Heel wat bezoekers vroegen direct een persoonlijke offerte aan. Aanhaken kan nog op buurkracht.nl/binnenwest.

De eerste presentatie hield André van Laken, voorzitter van de Energiecoöperatie Buitenpost en vertelde over het samenwerkingsverband dat ongeveer twee jaar geleden werd opgericht. Zijn presentatie viel in vruchtbare aarde: maar liefst twintig buurtbewoners meldden zich ter plekke aan als lid. Daarmee staat de teller op negentig. “We kunnen denk ik binnenkort het honderdste lid verwelkomen!”, zegt Auke Attema opgetogen. Hij praatte de avond aan elkaar als lid van het buurtteam in Binnenwest dat uit de coöperatie is voortgekomen en dat het voortouw neemt in het energiebesparingsinitiatief in de buurt.

Offertes voor isolatie en zonnepanelen

Uit een peiling in de buurt die het buurtteam voorafgaand aan de bijeenkomst heeft uitgezet, komt naar voren dat er veel interesse is voor isolatie en zonnepanelen. Beide onderwerpen kwamen uitgebreid aan bod. Geir Lutjes van Bevo Isolatie uit Musselkanaal gaf voorlichting over de verschillende soorten isolatie en waar je allemaal rekening mee moet houden. Meer dan een derde van de bezoekers vroeg direct een persoonlijke offerte aan. Jan van Bruggen van Awizon Zonne-energie uit Surhuisterveen gaf uitleg over zonnepanelen. Zijn bedrijf komt graag langs bij bewoners voor een opname. Belangstellenden kunnen zich hiervoor melden op buurkracht.nl/binnenwest.

Ontdekkingstocht

De bijeenkomst op 24 mei vormde voor het buurtteam de start van een ontdekkingstocht naar een energiezuinigere buurt. Auke is tevreden met deze eerste stap. “Er hing een ongedwongen, gemoedelijke sfeer. Bewoners zijn razend enthousiast. De presentaties waren degelijk en niet gelikt. Ze sloten goed aan bij de behoefte van de buurtbewoners en dat is precies waar wij voor staan: anticiperen op wat er in de buurt gebeurt en daar invulling aan geven.” In dat kader gaat het team nu ook de mogelijkheden verkennen om een gezamenlijk zonneproject op te zetten. Ook staat de actie Gluren bij de Buren op het programma: dan kunnen inwoners een kijkje nemen bij buurtgenoten die al besparende maatregelen hebben genomen.

Meedoen

Inwoners van Binnenwest die aan willen haken bij de collectieve inkoop van isolatie of zonnepanelen, kunnen zich melden op buurkracht.nl/binnenwest of mailen naar attema@ziggo.nl. Woon je niet in Binnenwest, maar wil je in je eigen wijk aan de slag met samen energie besparen? Neem dan contact op met buurtbegeleider Marjan Faber: marjan@buurkracht.nl

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?