Brouwersstraat gaat aan de slag met leefbaarheid en energie besparen

21 november 2017

In de Brouwersstraat in Beek en Donk is een bewonersgroep opgestaan die stap voor stap aan de slag wil met thema’s die in de straat leven. Te beginnen met het onderhoud van de planten en de parkeervoorzieningen. Ook ziet de groep mogelijkheden om samen aan de slag te gaan met energiebesparing. Jan Vereijken, een van de initiatiefnemers: Om te weten te komen of de buren behoefte hebben aan geld en energie besparen, heeft het Buurkrachtteam een vragenlijst rondgebracht.

Buurkracht brouwersstraat buurtteam
Buurkracht Brouwersstraat

De bewonersgroep bestaat uit Ad van Rhee, René Dekkers, Jan Vereijken, Toon Raaijmakers en Toon Beniers. Betrokken bewoners die de leefbaarheid in de straat in stand willen houden. Jan: “Het onderhoud hebben we als bewoners ooit zelf op ons genomen. Maar hier en daar is dit in het slop geraakt en zien we meer dode takken dan groen. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, ziet het er al snel frisser uit, en is de gemeente eerder geneigd om bij te springen. De gemeente hebben we ook nodig om de markering van de parkeervakken in de straat aan te passen. Die is nu onduidelijk, waardoor er parkeerproblemen ontstaan. Dan is het goed om als bewonersgroep met de gemeente in gesprek te gaan: samen krijgen we meer voor elkaar dan alleen.”

Energie besparen

Ook op het energieverbruik in de Brouwersstraat valt nog veel winst te halen: veel woningen zijn in de jaren zestig en zeventig gebouwd en nog altijd niet energiezuinig. Jan: “Als je honderden euro’s per jaar kunt besparen, meer comfort in huis krijgt én iets goeds doet voor het milieu, is dat een aantrekkelijk vooruitzicht. Wij zijn aan het onderzoeken wat de besparingsmogelijkheden in onze straat zijn en of het interessant is om bijvoorbeeld gezamenlijk isolatiemaatregelen te nemen.”

Buurkracht helpt

Het bewonersteam krijgt ondersteuning van Buurkracht. Al meer dan 220 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Buurkracht helpt bijvoorbeeld om bekendheid aan activiteiten van buurtteams te geven. Jan: “We hebben een eigen buurtpagina op buurkracht.nl/brouwersstraat. Daar kondigen we onze acties en activiteiten aan. Je vindt op hier ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Reden genoeg om je vrijblijvend aan te melden.”

Inwoners van Beek en Donk

Inwoners uit Beek en Donk die niet in de Brouwersstraat wonen maar wel samen energie willen besparen of een ander thema samen willen oppakken, kunnen per e-mail contact opnemen met het buurtteam. Voor meer informatie over Buurkracht met buurtbegeleider Irmy van Paassen.

Brouwersstraat

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Brouwersstraat