Brabantse gezelligheid op Nieuwjaarsborrel Schrijverskwartier

10 januari 2017

Dolle boel bij het speeltuintje aan de Potgieterstraat in Oss op zondagmiddag 8 januari. Uit alle hofjes in de buurt kwamen bewoners toegestroomd op de Nieuwjaarsborrel die het buurtteam georganiseerd had. Voor de gezelligheid, én om energiebesparing nog eens onder de aandacht te brengen. Het werd in allebei de opzichten een groot succes.

Buurkracht schrijverskwartier nieuwjaar2017
Geslaagde Nieuwjaarsborrel Schrijverskwartier

Anne-Marie de Man van het buurtteam is laaiend enthousiast. "Geweldig dat er zo veel buurtgenoten op onze borrel afgekomen zijn! Het was enorm gezellig, mensen vonden het leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten. Veel bewoners van verschillende hofjes maakten voor het eerst kennis met elkaar, ondanks dat ze soms al jaren in de buurt wonen. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd. Ook door ons en andere organisaties uit de buurt die we uitgenodigd hadden, zoals Ons Welzijn en de Wijkraad. Heel ongedwongen in informele sfeer."

Hapjes, drankjes, koffers en camera’s

Onder drie partytenten statafels, met op elke tafel een etagère vol kaasjes, worstjes, oliebollen en wraps, vingen Anne-Marie en haar medegastvrouwen de bezoekers hartelijk op. "Iedereen kon zelf champagne of iets anders te drinken nemen van de lange tafels die we hadden neergezet. Om vier uur serveerden we erwtensoep en tomatensoep met spek. En in de keet van Brabant Wonen die we mochten lenen, was koffie en thee. Daar konden mensen ook de energiebespaarkoffer nader bekijken die door de buurt rouleert, met onder andere ledlampen en energiebespaarmeters om thuis te testen. Daar kon iedereen zich voor aanmelden, en ook voor gratis warmtebeelden, want we hebben de komende weken een warmtebeeldcamera van Buurkracht tot onze beschikking."

Rondleiding in een nul-op-de-meterhuis

In de Potgieterstraat heeft Duurzaam Oss samen met de gemeente onlangs een woning die eigenlijk rijp was voor de sloop, helemaal opgeknapt en volledig nul-op-de-meter gemaakt. Ook die trok veel bekijks; de nieuwe bewoonster, Janneke, leidde tientallen bezoekers van de borrel rond. Voor haar meteen een leuke gelegenheid om de buurt te leren kennen. "Wat een gezellige en lieve mensen allemaal!", schrijft ze op haar facebookpagina. "Wat de meesten direct opviel is dat het zo lekker warm is in huis. Het is in de woonkamer constant 20 graden, echt heerlijk thuiskomen. En we keken natuurlijk ook naar de installaties op zolder, voor de meesten erg indrukwekkend."

Mooiste compliment

Na afloop hielpen veel bezoekers spontaan een handje met opruimen en afbreken. Anne-Marie noemt de borrel in één woord ‘supergeslaagd’. "Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar. De opkomst was boven verwachting, de sfeer wat goed en we hebben zeker 25 aanmeldingen genoteerd voor de warmtecamera én voor de energiebespaarkoffer. Voor mijzelf was die koffer vorig jaar echt een eyeopener en dat heb ik tijdens de borrel aan verschillende mensen verteld. Iemand die er eigenlijk niet voor in was, zei toen: ‘Ik vind jou geweldig, je brengt het zo enthousiast dat ik nu toch ook nieuwsgierig word naar die koffer.’ Dat was voor mij het mooiste compliment van de middag!"

Meld je nog snel aan voor warmtebeelden en/of de bespaarkoffer

Heb je de borrel gemist maar wil je wel warmtebeelden van je huis? Of wil je de energiebespaarkoffer lenen en het energieverbruik van je apparaten meten en ledlampen testen? Meld je dan snel aan via de buurtpagina.

Schrijverskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Schrijverskwartier