Bonte energieavond in het Osse Schrijverskwartier

15 juni 2016

Op 13 juni stond de voetbalkantine van SV Ruwaard in Oss in het teken van energie besparen. Het buurtteam van het Schrijverskwartier had een avondvullend programma samengesteld over onder meer ledverlichting, vloerisolatie en financiering. Actie!

Buurkracht bb 13 juni 2016
Succesvolle bijeenkomst Schrijverskwartier

Het buurtteam bracht de bezoekers meteen in de sfeer met een energiequiz. Met vragen als ‘Hoeveel gas verbruik je met een douchebeurt?’ en ‘Wat is het aandeel verlichting op je elektriciteitsrekening?’ Anne-Marie de man van het buurtteam: “De winnaar kreeg een set ledlampen, gesponsord door woningbouwvereniging Brabant Wonen. De andere deelnemers konden we blij maken met een zandloper voor bij de douche.”

In een uur bespaard

Na dit opwarmertje werden de aanwezige bewoners van de Potgieterstraat, de Da Costastraat en de Tollensstraat meegenomen in de mogelijkheden om in huis energie te besparen. “In onze buurt staan koopwoningen, maar ook veel huurhuizen”, vertelt Anne-Marie. “Al die huishoudens willen we betrekken bij onze activiteiten. Daarom hebben we in ons programma veel aandacht besteed aan kleine maatregelen, zoals ledverlichting en opletten op je gasverbruik. Die zijn voor huurders ook interessant.” Dat je met kleine maatregelen al veel kunt besparen op je energieverbruik, werd duidelijk aan de hand van het filmpje ‘In een uur bespaard’ van Buurkracht. Hierin verdient een gezin in een uur tijd € 455,- op jaarbasis terug op de energierekening met onder meer stand-by-killers, ledlampen, waterbesparende kranen en tochtstrips.

Pepsi-proef met verlichting

Jaap Pannekoek uit de Ruwaard-Staatsliedenbuurt, een van de allereerste Buurkrachtbuurten, deed ook een duit in het zakje met een presentatie over ledverlichting: hoe werkt het? Welke ledlampen zijn qua lichtopbrengst vergelijkbaar met welke gloeilampen? Kun je elke lamp zomaar vervangen door led? Uit een koffer toverde hij allerlei ledlampen. Als een soort Pepsi-proef had hij twee schemerlampjes op tafel gezet: in welke zit een gloeilamp en in welke een ledlamp? Anne-Marie: “De helft van de bezoekers zat ernaast. Die hadden niet verwacht dat je met ledlampen zulk gezellig, warm licht kunt maken. En je haalt er mooi rendement uit.”

EnergieBespaarKoffer

Eric Lankreijer uit het buurtteam had ook een koffer te demonstreren: de EnergieBespaarKoffer. “Hierin zitten energieverbruiksmeters waarmee je het energieverbruik van al je apparaten kunt opmeten, en verschillende ledlampen die je kunt vergelijken en uitproberen. Buurtbewoners kunnen de EnergieBespaarKoffer lenen. Na twee weken komt Eric ‘m weer ophalen en dan helpt hij je meteen verder met de ontdekkingen die je gedaan hebt. Al voor de bijeenkomst hadden meerdere buurtgenoten hier interesse voor getoond, en ook op 13 juni hebben zich weer mensen aangemeld.”

Extra korting op vloerisolatie voor snelle beslissers

Speciaal voor woningeigenaren had het buurtteam ook nog een mooi aanbod geregeld voor vloerisolatie. De leverancier was zelf aanwezig om hier een toelichting op te geven. Anne-Marie: “Uit een inventarisatie in de buurt bleek dat in onze buurt met vloerisolatie veel winst te halen is. De meeste woningen hebben dat nog niet. Spouwmuurisolatie is ook lang niet overal aanwezig, maar we hebben heel grote ramen en niet zo veel gevelmuur. Vandaar dat we begonnen zijn met een actie voor vloerisolatie. De leverancier geeft een staffelkorting: hoe meer deelnemers, hoe meer korting. En wie vóór 1 juli een offerte aanvraagt en beslist, krijgt nog eens € 2,- extra korting per vierkante meter.”

Geen geld? Geen nood!

Over hoe je zo’n maatregel kunt financieren wist Jaap Pannekoek vervolgens weer alles te vertellen. “Hij heeft helemaal uitgezocht welke leningen en subsidies er zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen om daarvoor in aanmerking te komen. Heel nuttige informatie voor iedereen die wel wat wil doen, maar geen geld op de plank heeft liggen. Of dat er nu niet voor over heeft.”

Aanmelden kan nog

Ter afsluiting kregen alle bezoekers een Bespaarkalender van Buurkracht mee naar huis. “Het was een heel leuke avond en we hebben alleen maar positieve reacties gekregen”, zegt Anne-Marie. “Voor de vloerisolatieactie zijn al een stuk of 6 geïnteresseerden. Om nog meer buurtgenoten te bereiken met het aanbod, willen we heel binnenkort nog een ronde maken door de buurt met een huis-aan-huisbrief. Hopelijk kunnen we zo nog meer huishoudens interesseren. Dan wordt het voor iedereen weer goedkoper. Aanmelden voor de vloerisolatieactie of de EnergieBespaarKoffer kan natuurlijk ook via onze buurtpagina.”

Schrijverskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Schrijverskwartier