Bomenbuurt-Noord gaat voor zonnepanelen

29 maart 2017

Een flyeractie. Reclameborden aan lantaarnpalen in de buurt. Stukjes in de lokale krant en op verschillende websites. Niemand uit de Rodense Bomenbuurt kan zeggen dat er geen aandacht is gegenereerd voor de voorlichtingsbijeenkomst over de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen. En het werkte: na de bijeenkomst op 27 maart hebben diverse buurtgenoten hun naam op de lijst laten zetten. Nog niet aangemeld? Ga naar de buurtpagina van Bomenbuurt-Noord.

Buurkracht img 20170329 wa0003
Voorlichtingsbijeenkomst over aanschaf zonnepanelen

Het publiek kwam bepaald niet onvoorbereid naar het Rode Kruis-gebouw aan het Hoppad, zo bleek uit de vragen die werden gesteld. Zo gek is dat niet, want de Bomenbuurt is al bekend met zonnepanelen. De woningbouwvereniging is sinds enige tijd bezig huurwoningen in de wijk te voorzien van zonnepanelen, er zijn inmiddels meer daken mét dan zonder. Martin van der Velde, een van de organisatoren van de avond: “Doordat zonnepanelen een vast element zijn in ons straatbeeld, wordt de keuze iets makkelijker. Je hoeft niet te pionieren, veel van je buren zijn ervaringsdeskundigen en kunnen je vertellen wat het kost en oplevert.”

Schaalvoordelen

De voordelen van gezamenlijke inkoop en installatie van zonnepanelen zijn legio, aldus Martin. Die voordelen werden uit de doeken gedaan door Paul Gesink van Mebatherm, een lokale installateur die in de Bomenbuurt al actief is voor de woningbouwvereniging. Martin: “Zij hebben al zo’n tweehonderd huizen in onze buurt voorzien van zonnepanelen. Ze kennen dus alle ins en outs van de huizen hier. Daarbij kopen ze grootschalig in, wat de prijs ten goede komt. Bovendien kunnen particulieren de btw van de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen. Dat scheelt toch weer 21 procent op de prijs. En omdat deze installateur zo veel huizen in onze buurt doet, kunnen ze nieuwe klanten makkelijk meenemen in de planning. Door deze schaalvoordelen bieden ze scherpe offertes.”

Rendement van 10 procent

Voor de mensen die zich ook een beeld wilden vormen van de technische aspecten van de plaatsing van zonnepanelen, gaf Gesink uitgebreide voorlichting over de verschillende soorten panelen, de benodigde omvormers en slimme combinaties daarvan. Ook de belangrijkste info ontbrak niet: wat is eigenlijk de terugverdientijd van een overstap naar zonne-energie? Het antwoord op die vraag: zes tot zeven jaar – mits het betreffende dak niet in de schaduw van een paar grote bomen staat. Dit betekent dat een investering in zonnepanelen een rendement oplevert van zo’n 10 procent: kom daar nu eens om bij een spaarbank.

Geen nadelen

De financiële voordelen zijn maar een deel van het verhaal. Martin: “Veel mensen overwegen de overstap omdat deze vorm van energieopwekking goed is voor het milieu. Dat is ook een belangrijke reden dat Mark en Miranda Mulder, Albert-Jan Kramer en ik ons inzetten voor deze actie: er kleven eigenlijk geen nadelen aan deze stap. Het is een eenmalige investering die je tamelijk vlot terugverdient.”

Aanmelden

Overigens hoefden de mensen niet meteen te beslissen of ze wilden meedoen. Zolang de installateur voor de woningbouwvereniging actief is in de wijk, kunnen nieuwe mensen tegen het voordelige tarief instappen. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via onze buurtpagina
En wat als de informatie weer wegzakt en mensen vergeten zich in te schrijven? Martin: “We hebben als follow-up al een flyeractie gepland. We zorgen er heus wel voor dat dit initiatief niet wordt vergeten. Daarvoor is dit een te mooie kans.”

Bomenbuurt-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Bomenbuurt-Noord