Boijl slaat spijkers met koppen

15 maart 2018

In Dorpshuis De Tille in Boijl kregen bewoners van Boijl de gelegenheid om specialisten in zonnepanelen en isolatie het hemd van het lijf te vragen. Vol enthousiasme namen ze deel aan de workshops en vormden ze direct twee werkgroepen die op zoek gaan naar de beste leveranciers. Bewoners die zich hierbij willen aansluiten of op de hoogte willen blijven, zijn van harte welkom op de buurtpagina.

Buurkracht boijl
Boijl slaat spijkers met koppen

Na een kort welkomstwoord van Geert Pijlman van Duurzaam Boijl werden de ruim 35 geïnteresseerde bewoners verdeeld in twee groepen. De ene startte met een workshop over zonnepanelen en de andere over isolatie. Na 45 minuten werd er gewisseld. In de workshop over isolatie gaf adviseur Geir Lutjes van Bevo Isolatie uit Musselkanaal voorlichting over dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Aan de orde kwamen onder meer de verschillende isolatiematerialen, werkwijzen en de voordelen. Voor meer informatie over zonnepanelen was technisch adviseur Jan van Bruggen van Awizon uit Surhuisterveen uitgenodigd. Hij ging onder meer in op werking, het hoe en waarom van omvormers en de beste dakligging.

Lekker interactief

Geert: “De workshops waren lekker interactief. Dat was precies de bedoeling. Er was veel ruimte voor vragen van de bewoners over hun eigen woning. Of hun dak bijvoorbeeld wel geschikt was voor zonnepanelen. Of wat je kunt doen als je spouwmuurisolatie ingezakt is. De deelnemers waren heel betrokken: ik zag voortdurend meerdere vingers omhoog van mensen die meer wilden weten.”

Plan van aanpak

Na de pauze was het tijd voor vervolgstappen. Zo’n 10 bewoners meldden zich aan voor een werkgroep over isolatie en 20 bewoners wilden zich buigen over zonnepanelen. Geert: “Ter plekke maakte elke werkgroep een klein plan van aanpak. In de werkgroep over zonnepanelen zitten diverse mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben. Zij hebben daarvoor al bij diverse leveranciers offertes aangevraagd. Deze offertes gaan ze rondsturen naar de andere leden van de werkgroep. Vervolgens bepalen ze samen welke drie leveranciers worden benaderd voor een offerte voor het dorp.”

Eerst een energieadviseur

In de werkgroep isolatie wilden 6 bewoners eerst een uitgebreide energiescan van hun woning laten maken, zodat ze precies weten op welke manier ze de meeste energie kunnen besparen. Geert: “Een van de bewoners kende een energieadviseur uit Wijnjewoude. Die werd ter plekke gebeld waarna wie dat wilde direct een afspraak kon maken. Als de werkgroep precies in kaart heeft welke isolerende maatregelen nodig zijn, kunnen ze leveranciers gaan selecteren en offertes aanvragen.”

Beeldenexpert

Geïnspireerd door de werkgroep isolatie overweegt Duurzaam Boijl om de energieadviseur ook te benaderen voor het interpreteren van warmtebeelden. Geert: “De afgelopen maand hebben we van 30 woningen een warmtescan gemaakt. Hierop kun je zien waar een woning warmte lekt. De bewoners hebben allemaal hun beelden ontvangen, maar voor een goede interpretatie is een expert nodig. Wellicht dat sommige van deze bewoners na een kort deskundig advies ook geïnteresseerd zijn in isolatie.”

Samen aan de slag

De werkgroep kijkt tevreden terug op de avond. “Bewoners gaan samen aan de slag. Daar haal je de beste resultaten mee. Aan het grote aantal deelnemers en het enthousiasme kun je ook zien dat energiebesparing en zelf energie opwekken steeds meer gaat leven in Boijl. Er werd gevraagd waarom we geen postcoderoos opzetten of een energiecoöperatie gaan oprichten voor een kleine windmolen of een gezamenlijk zonnedak. Dat zijn mooie ideeën voor een later stadium. Nu eerst zonnepanelen en isolatie oppakken.”

Blijf op de hoogte

De werkgroep Duurzaam Boijl houdt alle Boijlingers op de hoogte, onder andere per mail en via de buurtpagina, waar je alle nieuwtjes en ontwikkelingen op een rij vindt. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?