Bloemen houden van energie besparen

11 juli 2015

Paul Siebers uit De Mortel heeft een bloemenzaak, ‘t Bluumke. En, vindt hij, een groen bedrijf hoort ook een groene uitstraling te hebben. Hij nam geen halve maatregelen en bespaart nu 80 procent op zijn gasgebruik. “Dat gun ik iedereen in De Mortel wel.” Met die instelling introduceerde hij Buurkracht in het dorp.

energie besparen paul siebers de mortelOm te beginnen heeft Paul een groot deel van zijn oude pand laten slopen. Daarvoor in de plaats is een nieuwe winkel gebouwd van 2.000 m2 met onder meer vloerverwarming, een warmtepomp, tiptop isolatie en zonnepanelen op het dak. “Voor de verbouwing lag het gasverbruik op 18.000 kuub, nu nog maar op 3.000. Dat scheelt enorm. Met de warmtepomp verwarm ik bovendien niet alleen de winkel, maar ook mijn huis dat eraan vast ligt.”

Geen toevallige ontmoeting

Ongeveer een jaar geleden nam Paul bij een symposium in Elsendorp over het Dorp van de Toekomst deel aan een workshop over Buurkracht. Niet geheel toevallig, want zijn enthousiasme voor energiebesparing was door zijn verbouwing flink toegenomen. “Het leek me ook wel iets voor De Mortel. Na afloop van het symposium heb ik Buurkracht dan ook uitgenodigd om zich te presenteren voor de dorpsraad, waar ik voorzitter van ben. Zo is het gekomen.”

Een (h)echt dorp

Inmiddels heeft De Mortel zijn eerste buurtbijeenkomst achter de rug. Die vond plaats in juni en trok bijna vijftig bezoekers. Een goede start! Na de zomer probeert het buurtteam werkgroepen te smeden in het dorp die samen acties gaan voorbereiden. Aan een gebrek aan saamhorigheid zal het in elk geval niet liggen. Als je het dorp inrijdt, kom je niet voor niks langs een bord met ‘De Mortel, een (h)echt dorp’. “We doen veel samen; met 1.500 inwoners hebben we toch nog zo’n zestig verenigingen. Dan kunnen we net zo goed ook samen energie gaan besparen.” Valt er voor Paul zelf nog wat te halen? “Ik zou nog wel wat extra zonnepanelen kunnen gebruiken, zodat ik niet alleen de elektriciteit voor ’t Bluumke zelf opwek, maar ook voor mijn huis.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?