Bitswijk-Oost loopt warm

15 mei 2014

Buurkracht uden klein
Eerste buurtbijeenkomst in Bitswijk goed bezocht

Van hoogbouw tot vrijstaande villa’s, oud en nieuw, (sociale) huur en koop, in het Udense Bitswijk vind je allerlei woningen door elkaar. Het is ook een uitgestrekte wijk, reden waarom hij voor Buurkracht in drie delen is gesplitst: oost, west en noord. Op dinsdag 13 mei vond de eerste buurtbijeenkomst plaats in ontmoetingsplein Muzerijk, speciaal voor bewoners van Bitswijk-Oost. Het was vooral een kennismaking.

Initiatiefnemer van Buurkracht in Uden is EnergieUden, een bewoners- en ondernemersvereniging in het dorp die streeft naar betaalbare, duurzame en zelf opgewekte energie voor het hele dorp. Cees Schouten van de werkgroep Reductie van deze club hield een algemene inleiding: wie zijn we, wat doen we, wat willen we, wat kunnen bewoners doen? Bijzonder is dat de eerste contacten in Uden met Buurkracht gelegd zijn via woningbouwvereniging Area. Ook deze wil duurzaam energieverbruik in Uden bevorderen, en wil graag meewerken als haar huurders zich aan willen sluiten bij Buurkracht.

Gehalveerde rekeningen

Ook Mattie van Merwerode de kersverse Udense wethouder met milieu in de portefeuille maakte zijn opwachting. Hij benadrukte dat de gemeente het toejuicht als mensen uit het dorp zelf in beweging komen. Dat de gemeente geen projecten van bovenaf wil opleggen, maar wel alle steun wil verlenen aan eigen initiatieven van bewoners. Deze houding sluit mooi aan bij die van Buurkracht, waarover Jos Derks een presentatie hield. Ter afsluiting van het programma liet Henri van Maaskant van het buurtteam zien hoe hij zijn eigen huis energiezuinig had gemaakt. Vol enthousiasme loodste hij de bezoekers door een hele verbouwing. Zijn energierekeningen waren sindsdien gehalveerd. Als je toch gaat verbouwen, kun je tegen kleine meerkosten veel energie besparen, vertelde hij. Maar ook zonder complete verbouwing kun je met minder ingrijpende maatregelen al flink verdienen op je energierekening.

Volgende stappen

De bewoners die op de bijeenkomst waren afgekomen, zaten vol vragen. Die vervolgens vaak door iemand anders uit het publiek werden beantwoord. Een mooi teken van betrokkenheid. EnergieUden heeft zich voorgenomen opnieuw een bijeenkomst te organiseren als de slimme meters in Bitswijk-Oost geplaatst zijn en er een energieadviseur zijn licht opgestoken heeft in een van de woningen in de buurt. “Dan gaan we ook langs de deuren om mensen persoonlijk te informeren”, aldus Cees Schouten. “Op die manier denk ik dat we nog veel meer bewoners voor onze plannen kunnen interesseren.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?