Binnenkort Buurkracht in Emmen?

11 mei 2014

De gemeente wil wel. Buurkracht ook. Op 10 mei stonden ze op de Bouw- en Woonbeurs in en rond het gemeentehuis. Om bewoners die energie willen besparen, liefst samen met hun buurt, te laten weten dat ze op steun kunnen rekenen.

De Bouw- en Woonbeurs is een idee van de provincie Drenthe en vond voor de tweede keer plaats, in alle gemeenten tegelijk. Harriët Hof, projectmanager van het gemeentelijk duurzaamheidspodium Educohof: “Vorig jaar was het een startersmanifestatie, nu wilden we alle bewoners bereiken. Met alles wat met wonen en bouwen te maken heeft. Van makelaars en financiële instellingen tot bouwbedrijven en woninginrichtingsbedrijven. Educohof mocht natuurlijk niet ontbreken. Wij ondersteunen en initiëren duurzaamheidsprojecten van ondernemers en bewoners. Dat zijn er best veel. Voor het ondersteunen van bewonersprojecten bestaat geen blauwdruk. Elk type wijk of dorp vraagt om een eigen specifieke aanpak.”

Heft in eigen hand

Educohof gelooft in elk geval in een aanpak die erop gericht is om mensen zelf het heft in handen te geven. Geen opgelegde maatregelen, maar ruimte voor eigen initiatief. Net als Buurkracht, waarmee Educohof de laatste tijd veel contact heeft.“Buurkracht kan ons, én de mensen thuis, werk uit handen nemen.” Er is inmiddels 1 dorp in Emmen dat graag aan de slag wil met Buurkracht. Educohof en Buurkracht zagen de beurs als een mooie kans om daar nog wat dorpen en wijken aan toe te voegen.

Goede hoop

Het weer zat niet mee: het regende pijpenstelen. Maar toch trokken de ruim dertig stands van plaatselijke en regionale ondernemers behoorlijk wat bezoekers. Ook de trailer van het gemeentelijk duurzaamheidspodium Educohof en Buurkracht had de hele dag aanloop. Educohof had voor de gelegenheid Jaap Pannekoek uitgenodigd, eigenaar van een bedrijf dat mensen wil overhalen om zelf energie op te wekken. Jaap is bovendien initiatiefnemer van Buurkracht in Oss, waar al zeventig huishoudens serieus met energiebesparende maatregelen bezig zijn. Hij vertelde over zijn eigen ervaringen en liet samen met buurtbegeleider René Boorsma van Buurkracht zien wat er allemaal mogelijk is. René: “Of Buurkracht nu in meer buurten in Emmen van de grond komt? We kregen leuke vragen en hadden goede gesprekken. Er zat ten minste één iemand tussen die het echt zag zitten. En als er een schaap over de dam is … Ik heb goede hoop.”

Nieuw-Dordrecht

Nieuw-Weerdinge

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Dordrecht

Nieuw-Weerdinge