Binnenhof komt in actie met zonnepanelen en warmtepompen

17 mei 2018

De woningen in het Binnenhof zijn goed geïsoleerd. Toch valt er nog voldoende te besparen. Met zuinige ledverlichting, zonnepanelen en warmtepompen kan de energierekening flink omlaag. Tijdens de buurtbijeenkomst op 14 mei in dorpshuis ’t Perron vertelde een groep gedreven bewoners over de voordelen en hun plan voor collectieve inkoop. Hoe meer mensen meedoen, hoe aantrekkelijker de prijs. Instappen kan nog via buurkracht.nl/binnenhof.

Buurkracht binnenhof1
Buurtteam in actie voor de buurt

Alleen al de lampen in huis vervangen door zuinige ledlampen levert zo’n € 40,- per jaar op. Ledlampenspecialist Jeroen van Agt van onafhankelijk testbureau Olino vertelde hoe je de kwaliteit van de lamp beoordeeld. Jeroen van Hemert van het buurtteam: “Als je de brandende ledlamp via de camera van je smartphone bekijkt, zie je bij een goede ledmap geen strepen. Deze informatie staat ook op zijn website Olino.org waar je ook prijzen van aanbieders kunt vergelijken.”

Meer rendement dan spaargeld

De afgelopen maanden heeft het buurtteam zich flink in warmtepompen en zonnepanelen verdiept. Jeroen: “Met een warmtepomp kun je je woning verwarmen met warmte uit bodem, water of lucht. De voordelen: het voelt heel comfortabel en je hebt geen gas meer nodig. De investering is wel fors: tussen € 4.500,- en € 8.000,- na aftrek van subsidie. Bij voorkeur te combineren met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Het rendement is 10 tot 15 procent per jaar. Dus als je spaargeld hebt, kun je het beter in een warmtepomp steken dan op de bank laten staan tegen 0,05 procent.”

Van het gas af

Tegenwoordig is ook de hybride warmtepomp populair voor je verwarming. Dat is een kleine, veel goedkopere warmtepomp die je naast je cv-ketel zet. Die variant is voor het Binnenhof niet interessant, stelt Jeroen. “Onze huizen zijn 13 tot 20 jaar oud. Binnenkort zijn onze cv-ketels aan vervanging toe. Nu Groningen de kraan dichtdraait, wil je niet meer afhankelijk zijn van gas en kun je beter direct een warmtepomp kopen. Het stroomverbruik kun je compenseren met zonnepanelen.

Samen inkopen

Een aantal bewoners wil binnenkort al starten met een offertetraject. Jeroen: “Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp of zonnepanelen, haak dan aan. Offertes vergelijken is lastig. Uit ervaring weet ik dat er soms kleine verschillen zijn die je makkelijk over het hoofd ziet, maar wel belangrijk zijn voor de kosten. Samen zie je meer dan alleen. Als je met meerdere tegelijk inkoopt, kun je ook goede prijsafspraken maken.”

Meer informatie

In het Binnenhof organiseren bewoners al sinds november energiebesparende buurtacties. Bewoners die meer willen weten over warmtepompen of zonnepanelen of willen aanhaken bij het offertetraject, kunnen terecht op buurkracht.nl/binnenhof of mailen naar het buurtteam.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?