Binnen-Slenk heft het glas op een energiezuinig 2018

20 december 2017

Op 18 december kwamen bewoners van Binnen-Slenk, de buurt tussen de rondweg en de Slenk in Gemert, bij elkaar voor een gezellige kerstborrel in De Eendracht. Om gezellig bij te kletsen én om te horen wat een inventarisatie naar de energiebesparings­wensen in de buurt had opgeleverd. Zonnepanelen staan hoog op de verlanglijst: een mooi actiepunt voor 2018! Doe mee en meld je aan via de buurtpagina op buurkracht.nl/binnen-slenk.

Buurkracht buurtbijeenkomst binnen slenk
Veel belangstelling voor de borrel

Ron van de Kragt van het organiserende buurtteam heette iedereen van harte welkom, ook namens medeteamleden Afra ter Laak en Jan Bongers. Omdat samen energie besparen makkelijker én gezelliger is dan alleen, heeft het buurtteam in november bij alle buurtgenoten een vragenlijst in de bus gedaan om de interesse daarvoor te peilen. Van de 270 adressen kwamen maar liefst 90 formulieren ingevuld retour. Daaruit blijkt al: het onderwerp lééft in de buurt.

Jan presenteerde de belangrijkste resultaten: “Uit de inventarisatie blijkt dat veel woningen al goed geïsoleerd zijn”, vertelt hij. “Veel bewoners doen al aan energiebesparing, bijvoorbeeld met ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Er is met name belangstelling voor zonnepanelen en – op een goede tweede plek - voor zonneboilers. Opvallend veel bewoners hebben ook interesse in een nieuwe cv-ketel; dat zal ermee te maken hebben dat de cv-ketels in de huizen die rond 2000 gebouwd zijn, inmiddels toe zijn aan vervanging.”

Zonne-energie eerst

In januari houdt het team een buurtbijeenkomst over energiebesparing. Jan: “Het hoofdthema is dan zonne-energie. We kijken of we alvast offertes bij zonnepanelenleveranciers kunnen opvragen. En omdat niet iedereen zonnepanelen op z’n eigen dak wil, hebben we Henri van Summeren van het Buurkrachtteam uit Elsendorp gevraagd een presentatie over collectieve zonnedaken te geven. Hij heeft daar al ervaring mee in zijn dorp. Daarnaast staat voorlichting over de mogelijkheden van zonnepanelen en warmtepompen op de agenda, want daar kregen we via de vragenlijsten veel vragen over.”

Meld je alvast aan

Na de korte presentaties van het buurtteam kon de borrel van start gaan. Onder het genot van een drankje wisselden de bezoekers hun wensen en ervaringen op gebied van energiebesparing uit en leerden ze elkaar beter kennen. Jan: “Ik woon hier al een aantal jaar, maar spreek mijn buren nauwelijks. Zo’n borrel is een ideale gelegenheid om contact te leggen. We kregen ook heel positieve reacties van de bezoekers. Ik verwacht dat we een groot deel van hen op de bijeenkomst in januari terug zullen zien.” Bewoners die in januari willen komen, kunnen zich nu alvast aanmelden via de buurtpagina van Binnen-Slenk.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?