Bijzondere start energiebesparing in vijver Van Brakelplein

13 maart 2015

Buurkracht 2015 03 10 10.28.52
Met een zeeboei aandacht vragen voor energie besparen

Buurtbewoners van het Van Brakelplein willen samen met de buurt energie besparen. Om hier op een ludieke manier aandacht voor te vragen, lieten zij op dinsdag 10 maart een levensgrote oranje zeeboei te water in de vijver van het Van Brakelplein. Een filmploeg van RTL4 was aanwezig om verslag te doen voor Ons Huis Verdient Het. Dit programma spoort Nederlandse huishoudens aan om energie te besparen.

De woningen rond het Van Brakelplein zijn grotendeels gebouwd tussen 1930 en 1960. Ver voor het tijdperk van duurzaam bouwen. Daar valt nog veel energie te besparen, is de overtuiging van Peter Oterdoom, een van de initiatiefnemers: “Wij willen energiebesparing nu eens echt van de grond tillen. Daarom hebben we ZEEBOEI in het leven geroepen, het Zeeheldenbuurt Eigen Energie Besparings- en Opwekkings Initiatief. Met de zeeboei in de vijver willen we de aandacht trekken voor ons initiatief. Jeroen Meijer, die ook in het buurtteam zit, heeft hem behendig precies in het midden te water gelaten. Leuk dat hij er ligt, nu maar hopen dat hij zijn werk doet.”

Laagdrempelig

Het buurtteam heeft niet alleen een zeeboei te water gelaten, maar ook flyers verspreid om de buurt uit te nodigen voor de buurtbijeenkomst op 19 maart om 20.00 uur in het Alfa College. Oterdoom: “We hebben een eigen website, www.buurkracht.nl/zeeboei, waarop bewoners zich kunnen aanmelden en waar ze zien welke maatregelen voor hen interessant kunnen zijn. We beslissen met elkaar welke maatregelen we aanpakken en als buurtbewoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je meedoet. Je bent nergens toe verplicht.” De initiatiefnemers krijgen ondersteuning van Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V.. Zo helpt Buurkracht met het in kaart brengen van de besparingsmogelijkheden in de buurt en tips bij het opvragen en beoordelen van offertes. Het buurtteam hoopt veel inwoners te begroeten op 19 maart. De uitzending van Ons Huis Verdient Het is zondag 5 april rond 11.30 uur op RTL 4.

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein