Bijpraten over energiebesparing in Groningen

14 oktober 2015

Buurkracht img 8158
Rond de tafel kennis delen en ervaringen uitwisselen
Buurkracht img 8159
Inspirerende verhalen

Op 7 oktober vormde het prachtige paviljoen Kaap Hoorn in het Groningse Haren het decor van alweer de derde Buurkracht-regiotafel. Uit de hele provincie kwamen initiatiefnemers en geïnteresseerde initiatiefnemers bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Buurkrachtbuurten uit de hele regio waren vertegenwoordigd, van De Wijert-Zuid en het Van Brakelplein in Groningen-stad tot Zijldkijk. Carla Velthuis was afgevaardigd uit het Noorderplantsoen, waar zij eerst met één, maar inmiddels met een heel team acties van de grond tilt, zoals de collectieve inkoop van zonnepanelen en het aanleggen van boomspiegels en groene daken. “Ik was nieuwsgierig naar de ervaringen van gelijkgestemden. En hoopte ook handige tips te krijgen over hoe je in je buurt alle neuzen dezelfde kant op krijgt. Hoe je nóg meer mensen kunt bereiken.”

Lichtend voorbeeld Hoonhorst

Dat je met z’n allen heel veel kunt bereiken op het gebied van verduurzaming, bleek wel uit de presentatie van Timo Veen waarmee het programma opende. Hij vertelde over de dorpsaanpak in Hoonhorst. Waar inmiddels meer zonnepanelen dan inwoners zijn. En waar bijvoorbeeld een dorpskachel de publieke gebouwen verwarmt, en alle bewoners gebruik kunnen maken van een elektrische deelauto en een deelaanhangwagen. Carla: “Zijn verhaal sprak mij erg aan. Timo maakte ook duidelijk dat het tijd nodig heeft om mensen in beweging te krijgen. Als er eens een keer niet zo’n hoge opkomst op je bijeenkomst is, moet je ook niet meteen het hoofd laten hangen. De aanhouder wint.”

Warmtecamera te leen

Het volgende programmaonderdeel was een workshop over de warmtecamera’s van Buurkracht. Floris van Dijk van Invent gaf een uitgebreide toelichting en liet aan de hand van voorbeelden zien wat er met de camera allemaal te ontdekken is aan warmtelekken. “Ik heb al eens van die beelden laten maken,” vertelt Carla, “dus die beelden waren niet nieuw voor mij. Na afloop van de workshop dacht ik: die camera gaan we in het Noorderplantsoen éécht wel lenen! Ook een goed idee om van tevoren met een standje bij de supermarkt waar mensen zich kunnen aanmelden om hun woning te laten fotograferen. Of om langs de deuren te gaan met een lijstje data. Ik denk dat dat zo’n ronde met de camera door de wijk ook weer reuring geeft.”

Ervaringen uitwisselen

Na een pauze wisselden de deelnemers ervaringen uit in een rondetafelgesprek. En ze gaven elkaar bruikbare tips, bijvoorbeeld om successen en mooie cijfers vooral met de buurt te delen, om persoonlijke contacten op te bouwen, of om kinderen een rondleiding te laten geven langs duurzaamheidsmaatregelen. Carla: “In Noorderplantsoen hebben we verschillende doelgroepen, van jonge gezinnen tot studenten – en dus ook hun verhuurders. Die willen we liefst allemaal bereiken. Wat ik een goede tip vond, was om een fysieke locatie in te richten waar bewoners kunnen binnenstappen met vragen. We zijn daar al mee bezig, maar het was goed te horen dat dit bijvoorbeeld in Hoonhorst goed gewerkt heeft.” De avond bood iedereen veel stof tot nadenken. En veel inspiratie om in de eigen buurt weer met vernieuwde energie verder te gaan.

De Wijert-Zuid

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Wijert-Zuid

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein