Bijna alle woningen lekten warmte in de nok

04 mei 2015

Als Buurkrachtbuurt maakte Ekenrooi een vliegende en vooral ook originele start. Reden genoeg voor de cameraploeg van ‘Ons Huis Verdient Het’ om eens in deze buurt in het Brabantse Aalst te gaan filmen. 

Buurkracht 150504 warmtebeeld clipping ekenrooi
Warmtebeelden zijn in trek

Meestal gaan de buurtteams eerst met flyers de buurt in om hun buurtgenoten over Buurkracht te informeren. Frits Steenberghe pakte het in Aalst anders aan: “Ik hoorde begin dit jaar van Buurkracht op een bijeenkomst van WEL, Waalre Energie Lokaal, waar ik actief ben. Ik heb contact opgenomen en toen ik hoorde dat Buurkracht ook warmtecamera’s uitleent heb ik er meteen één aangevraagd. In februari had ik 'm binnen. Vervolgens heb ik een partytent in het winkelcentrum neergezet om te kijken of er mensen geïnteresseerd waren in warmtebeelden van hun huis. Binnen een paar uur had ik 44 gegadigden op een lijst staan.”

Opvallend

Nog voordat de lente doorbrak, ging het buurtteam alle 44 adressen af om warmtebeelden te maken. “Een paar dingen vielen meteen op”, vertelt Frits. “Bijvoorbeeld dat bij een bepaald type woningen waarvan er nogal wat in de buurt staan, in één hoek in het dak bij alle woningen warmte lekt. En dat het dubbel glas dat dateert uit de jaren zeventig en tachtig niet echt goed meer functioneert.” De cameraploeg van Ons Huis Verdient Het keek mee naar de beelden. En ging daarna met het buurtteam naar buiten om ook de woningen die op de warmtebeelden staan in beeld te brengen. Daarbij gaf ook de energieadviseur die de woning- en buurtscan in Ekenrooi heeft gedaan, tekst en uitleg.

Voor de goede zaak

Frits zelf en zijn buurtteamgenoot Freek Smit werden beide geïnterviewd voor het programma. “Op het laatst vond ik het wel welletjes”, geeft Frits toe. “Alles moest tien keer gefilmd worden: van voren, van achteren, van opzij. Maar dat hoort er kennelijk bij. En ach, het is voor de goede zaak. En uiteindelijk ben ik eigenlijk heel tevreden: het is best een goed verhaal geworden!”

Hier kun je het item terugkijken.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?