Bij de Postwagen voortvarend van start

02 juli 2016

Het kersverse buurtteam van Bij de Postwagen in Venlo hield op 29 juni een buurtbijeenkomst over samen energie besparen in de Talentencampus. Zo’n 30 buurtgenoten kwamen hun licht opsteken. Een veelbelovend begin.

Buurkracht bb 29 juni
Geslaagde bijeenkomst in Bij de Postwagen

Robert Hompe heeft samen met zijn partner Madeleine de Werd het initiatief genomen om met Buurkracht aan de slag te gaan in Bij de Postwagen. In zijn inleiding vertelde hij hoe dat zo gekomen is, stelde hij zichzelf en de andere teamleden voor en maakte hij duidelijk wat ze in de buurt willen bereiken. Zijn boodschap: iedereen is vóór energie besparen. Maar iedereen is ook druk druk druk. Als we samen optrekken, wordt de drempel om actie te ondernemen lager.

Wie zijn wij en wat willen we

Hoe samen energie besparen in z’n werk kan gaan, lichtte buurtbegeleider Patricia Vinclair van Buurkracht toe. Zij vertelde hoe Buurkracht buurten ondersteunt bij het opzetten van gezamenlijke energiebesparingsacties. Bijvoorbeeld door een energieadviseur een energiescan van de buurt te laten maken en van één representatieve woning in de buurt. Ook liet ze aan de hand van een filmpje zien welke mogelijkheden de website van Buurkracht biedt. Bijvoorbeeld om je eigen energieverbruik te volgen en te vergelijken met het gemiddelde van de buurt.

Ventilatiebox vervangen

De energieadviseur, Marloes Bosman, had de buurt al aan een onderzoekje onderworpen. En een vergrootglas gezet op de woning van Robert en Madeleine. Floor Vermulst, die ook in het buurtteam zit: “De woningen in onze buurt dateren grotendeels uit dezelfde bouwperiode, jaren tachtig, al zitten er ook grote verschillen tussen. In mijn straat staan bijvoorbeeld rijtjeshuizen maar ook vrijstaande woningen. Robert en Madeleine wonen in een hoekhuis. Toch was het verhaal van Marloes voor iedereen interessant. Ze ging in op de kenmerken van de buurt en lichtte er de meest voor de hand liggende maatregelen uit, zoals isolatie en zonnepanelen. Bij Robert en Madeleine is net een ventilatiebox in huis vervangen die onnodig veel stroom verbruikt. Waarschijnlijk zijn er meer huizen in hun straat waar die oude ventilatiebox nog zit. Daar valt ook op te besparen.”

Snoeppot voor de winnaar

Na de pauze werd de energiekennis van de bewoners van Bij de Postwagen getest in een luchtige energiequiz. Gepresenteerd door Joyce Bongers, die net als Patricia buurtbegeleider van Buurkracht in Limburg is. Floor: “We kregen tien vragen, bijvoorbeeld over het gemiddelde energieverbruik van Nederlandse huishoudens, ledverlichting en energieslurpers. De scores liepen ver uiteen, maar één bewoner had negen vragen goed. Die ging met een snoeppot naar huis.”

Goede discussies

Floor kijkt tevreden op de avond terug. “We waren blij met de opkomst, en ook met de kritische vragen uit de zaal. Er ontstond bijvoorbeeld discussie over of zonnepanelen de investering wel waard zijn als het tien jaar duurt om ze terug te verdienen. Maar je hebt er wel meteen een hoger rendement van dan wanneer je het geld op de bank laat staan. En, merkte iemand anders op, het gaat ook niet alleen om het geld, maar ook om een betere leefwereld voor je kinderen. Dat is een persoonlijke afweging die iedereen voor zichzelf moet maken, maar het is in elk geval mooi dat mensen ermee bezig zijn.”

Blijf op de hoogte

Binnenkort komen de leden van het buurtteam weer bij elkaar om te bespreken welke vervolgstappen ze kunnen nemen. “Na de zomer willen we het liefst een concrete actie presenteren. Wat dat gaat worden, hangt ook af van wat de buurt wil. Uit de formulieren die zijn ingevuld tijdens de bijeenkomst, komt vooral belangstelling voor zonnepanelen naar voren. Maar we willen graag van meer buurtgenoten horen in welke maatregelen ze eventueel geïnteresseerd zijn. Dat kunnen we ook via onze buurtapp Nextdoor inventariseren. Misschien vinden we op die manier meteen meer buurtgenoten die ons willen helpen om acties op te zetten. We houden buurtgenoten op de hoogte via onze buurtpagina op buurkracht.nl. In de gaten houden dus!”

Bij de Postwagen

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Bij de Postwagen