Bij de aankoop van een auto ga je toch ook niet naar de terugverdientijd kijken?

29 augustus 2017

“Als onafhankelijk energieadviseur kom ik vooral veel bij woningeigenaren over de vloer”, vertelt Henk Kasper. “Ik licht hun huis door en geef advies over wat ze kunnen doen om hun woning energiezuiniger te maken. Daarbij krijg ik heel vaak de vraag: ‘Wat is de terugverdientijd?’ Ik vind dat een te beperkte insteek: dat vraag je toch ook niet als je een auto koopt?”

Deze uitspraak maakt onderdeel uit van een reeks duurzame uitspraken en quotes; je leest hier ook de verhalen achter de uitspraak.  

Groen hart

Buurkracht tegeltje henk
Volgens Henk kun je veel verder kijken dan alleen of iets financieel aantrekkelijk is

Henk heeft een groen hart. Hij werkte jaren als ontwikkelingswerker in de tropen en zette bij terugkomst in Nederland zijn werk voort op het gebied van het terugdringen van afval, milieuzorg bij bedrijven en energiebesparing. “Ik breng graag anderen in beweging om energie te besparen en zelf duurzame energie op te wekken. Daarbij merk ik dat mensen sterk gericht zijn op terugverdientijden. Het liefst hebben ze hun investering er in vijf tot zeven jaar uit. Energieadviseurs, en ik dus ook, werken daar keurig aan mee: we rekenen alles netjes voor. Maar daarmee doen we net alsof alles geld op moet brengen.”

Kijk verder dan naar de financiën

Bij andere aankopen werkt dat heel anders, valt Henk op: “Een auto koop je omdat je hem mooi vindt, omdat hij lekker rijdt, omdat hij leuke accessoires heeft of veel ruimte. Kortom: je bedenkt je wat je wil en dan zoek je daar een auto bij in de prijsklasse die je in je hoofd hebt. Je koopt hem omdat je hem wilt hebben en niet omdat hij geld opbrengt; een auto is altijd duurder dan het openbaar vervoer of de fiets. Waarom benaderen we energiebesparende maatregelen niet ook zo? Kijk of je ze wil hebben. Omdat je minder energie verbruikt bijvoorbeeld, of vanwege het comfort. Omdat je onafhankelijk wil zijn, of omdat het je een goed gevoel geeft dat je iets doet voor het milieu. Je kunt zo veel verder kijken dan alleen naar of het financieel aantrekkelijk is!”

Jouw drijfveer

Wat drijft jou om energie te besparen? Zijn het bijvoorbeeld je (klein)kinderen of heb je een stevige overtuiging? Laat ons weten wat jouw persoonlijke motto is of welke duurzame uitspraak bij jou past via noortje@buurkracht.nl. Wij plaatsen ‘m voor je op een tegel die we delen ‘m met onze lezers.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?