Bewoners Vonderkwartier nemen massaal deel aan isolatieactie

18 april 2016

Samen energie besparen in het Vonderkwartier in Eindhoven is een groot succes. Bewoners van de jarendertigwijk maken massaal gebruik van de Buurkrachtactie voor spouwmuurisolatie die er sinds een paar maanden loopt. Al bijna 50 gevels zijn geïsoleerd en nog eens 35 huishoudens hebben serieuze interesse getoond. En het einde is nog niet in zicht: meedoen kan nog steeds.

Buurkracht  mg 8559
Volop interesse voor spouwmuurisolatie in Vonderkwartier

In het Vonderkwartier hebben Oscar Vinck, Nicole Papen, Dirk Veldman, Wim Corstiaensen en Marc Sprokel in 2015 de koppen bij elkaar gestoken om energiebesparing in hun buurt naar een hoger plan te tillen. Als buurtteam zijn ze op zoek gegaan naar een vertrouwde leverancier voor spouwmuurisolatie. Nicole Papen: “We zochten een partij die niet alleen een aantrekkelijke prijs bood, maar ook groot genoeg is om een wijkactie op zich te nemen. Die snel reageert, vertrouwen wekt en met isolatiemateriaal werkt dat goed ventileert en vochtbestendig is. Dat laatste is nodig omdat er in onze woningen vocht uit de grond kan optrekken. Uit een hele waslijst aan aanbieders kwam Isotech als beste uit de bus.”

Warmtebeelden

Een actie voor spouwmuurisolatie lag voor de hand: uit onderzoek van een energieadviseur in de buurt is gebleken dat deze maatregel voor veel bewoners een interessante manier kan zijn om energie te besparen. “Zo’n 50 buurtbewoners hebben ook warmtefoto’s van hun huis laten maken”, vertelt Nicole. “Die geven een indicatie hoe goed of slecht je huis geïsoleerd is. Samen met Buurkracht en HetEnergieBureau hebben we subsidie aangevraagd en gekregen waarmee we een TU-student van het Energyteam TU konden opleiden om goede foto’s te maken. En om die vervolgens deskundig te interpreteren. Voor verschillende huishoudens waren die foto’s het laatste zetje om hen ervan te overtuigen dat spouwmuurisolatie veel op kan leveren voor hun portemonnee én het milieu.”

Meedoen kan nog

Het buurtteam in het Vonderkwartier werkt nauw samen met de Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V. Het buurtteam trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Inmiddels zijn al ruim 120 buurten in Nederland actief met Buurkracht. Op de website van Buurkracht heeft het Vonderkwartier een eigen buurtpagina, www.buurkracht.nl/vonderkwartier. Hier kunnen bewoners op de hoogte blijven van acties en activiteiten in de buurt op het gebied van energiebesparing. Ook kunnen ze zich hier nog altijd aanmelden voor de isolatieactie.

Vonderkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Vonderkwartier