Bewoners Binnenhof pakken samen energiebesparing op

04 december 2017

In de Binnenhof in Heeze is warme belangstelling voor samen energie besparen; dat bleek wel uit de hoge opkomst bij de bijeenkomst over dit onderwerp op 29 november in dorpshuis ’t Perron. Het organiserende buurtteam presenteerde direct een interessante actie: een ventilatiebox voor € 158,95  waarmee je € 63,- per jaar bespaart. Aan te vragen via de buurtpagina.

Buurkracht buurtbijeenkomst binnenhof
Eerste bijeenkomst Binnenhof goed bezocht

 

Zo’n 25 bewoners van de 55 woningen in de Binnenhof waren benieuwd naar wat de avond zou brengen. Jeroen van Hemert van het organiserende buurtteam was blij verrast. In zijn introductie stelde hij het team voor, dat naast hemzelf bestaat uit buurtgenoten Cees van Arendonk, Rens Guitjen en Mien Beetz. Ook deelde hij de uitkomsten van de enquête die het team voorafgaand aan de avond heeft rondgebracht in de buurt om te polsen of bewoners geïnteresseerd zijn in energiebesparing. Meer dan 40 formulieren heeft het team kunnen ophalen, met heel veel enthousiaste reacties. Een mooie start, vindt Jeroen.

Winst met zonnepanelen en hybride warmtepomp

Buurtbegeleider Wiesje van Nunen van Buurkracht vertelde hoe Buurkracht in het hele land al ruim 235 buurten ondersteunt die samen aan de slag willen met energiebesparing. Waaronder de Binnenhof. Zo schakelt Buurkracht een onafhankelijk energieadviseur in die de beste besparingsmogelijkheden in de buurt in kaart brengt. In de Binnenhof was dat Alexander Berk. Ook hij was aanwezig om de resultaten te presenteren. Jeroen: “Onze huizen zijn allemaal van na 2000 en dus al heel goed geïsoleerd. Daar is bijna geen winst te behalen. Maar met een hybride warmtepomp kunnen we nog flink besparen op ons gasverbruik. En ook zonnepanelen zijn voor onze buurt interessant.”

Slimme financiering

Hybride warmtepompen en zonnepanelen vragen een forse investering. Voor wie de benodigde euro’s niet op de bank heeft staan, zijn er diverse financieringsmogelijkheden, zoals duurzaamheidsleningen met een zeer lage rente. Jeroen vertelde hier zelf meer over: “Ik heb aan de hand van rekenvoorbeelden laten zien dat je met een duurzaamheidslening per maand minder aan rente en aflossing betaalt dan je per maand bespaart op je energierekening. Per saldo hou je er dus al vanaf het begin geld aan over, ook al moet je ervoor lenen. Heb je wel geld op de bank, dan is investeren in energiebesparende maatregelen het slimste wat je kunt doen. Wil je maximaal 0,5 procent spaarrente op de bank, of toch liever 6 à 7 procent rendement op een warmtepomp of zelfs wel 12 procent op zonnepanelen?”.

Actie: ventilatiebox

Jeroen bracht ook energiebesparingsmogelijkheden naar voren die minder hoge of zelfs geen investeringen vragen: “Denk aan een borstel voor je brievenbus of radiatorfolie in plaats van de verwarming hoger. Op buurkracht.nl/binnenhof vind je tientallen van dit soort tips. Meld je dus aan! Ook met een ventilatiebox op gelijkstroom in plaats van mechanische ventilatie met een draaistroommotor valt snel veel te besparen. Daar heb ik meteen een actie voor gepresenteerd; daarmee betaal je zo’n € 158,95 voor een nieuwe ventilatiebox, waarmee je over een looptijd van 20 jaar zo’n € 1.000,- bespaart. In 2,5 jaar heb je je investering er dus al uit. Wie interesse heeft, kan zich bij mij melden of een mail sturen via onze buurtpagina.”

Overstappen loont

De bewoners reageerden enthousiast en bleven na de bijeenkomst druk napraten. Bij velen waren de ogen geopend over de financiële besparingen en financieringsmogelijkheden. Jeroen: “Aan het einde van de avond kwamen ook de mannen van Gaslichtgroep.nl binnen die mensen helpen bij het overstappen op een andere energieleverancier. Negen van 25 bezoekers willen van hun aanbod gebruikmaken. De eerste heeft dit al gedaan en bespaart alleen al daardoor maar liefst € 500,- per jaar.”

Wil je automatisch op de hoogte blijven van vervolgacties, meld je dan aan op de buurtpagina. Bekijk ook de presentatie van de avond.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?