Bewoners Akker en Warande gaan voor gasvrij én energieneutraal

18 december 2017

Op 14 december organiseerde de buurtvereniging van Akker en Warande een bijeenkomst over energiebesparing en zelf energie opwekken voor alle buurtbewoners in De Bornse Harmonie. Hier vertelden experts van Borne Energie en Buurkracht wat je het beste kunt doen om straks gasvrij én energieneutraal te kunnen wonen. Vooral zonnepanelen en de (hybride) warmtepomp blijken interessante opties. Alle informatie vind je op de buurtpagina op buurkracht.nl/akker-warande.

Buurkracht buurkracht borne7104rp
Het team van Buurkracht Akker-Warande

De bewoners van Akker en Warande doen steeds meer samen om hun buurt duurzamer te maken. Samen stappen zetten om het energieverbruik omlaag te brengen is dan een logische volgende stap, vertelde Gerard Schwering van de buurtvereniging in zijn welkomstwoord. Voor extra hulp en expertise werkt de buurtvereniging samen met Stichting Borne Energie en Buurkracht.

Besparingskansen

Borne Energie wil heel Borne voorzien van duurzame energie en bewoners stimuleren om zelf maatregelen te nemen om hun woning zo energiezuinig mogelijk te maken. En Buurkracht ondersteunt buurten en dorpen daarbij met een effectieve buurtaanpak. Zo schakelt Buurkracht onder meer een onafhankelijk energieadviseur in die inzicht geeft in de beste besparingskansen in de buurt.

Zonnepanelen

Tijdens de bijeenkomst presenteerde deze adviseur de resultaten van zijn onderzoek in Akker en Warande. Roelof-Jan Naaktegeboren, buurtbewoner en nauw betrokken bij Borne Energie: “Onze woningen zijn in de jaren 80 gebouwd en al helemaal geïsoleerd. Niet zo goed als dat tegenwoordig gebeurt, maar goed genoeg, voor nu. Na-isoleren van de vloer- en spouwmuurisolatie blijkt niet mogelijk, omdat de ruimtes helemaal gevuld zijn met het oude isolatiemateriaal. Maatregelen die in onze buurt wel zoden aan de dijk zetten zijn zonnepanelen en een warmtepomp.”

Vooruit denken

Een warmtepomp vraagt een forse investering, die alleen rendabel wordt als je woning goed isoleert en als je lagetemperatuurverwarming hebt, zoals vloerverwarming. Gerrit Langelaar van Borne Energie ging er in zijn verhaal dieper op in. Hij nam de bezoekers mee in wat het betekent om je woning gasvrij en energieneutraal te maken. Roelof-Jan: “Daarvoor is een volledige energierenovatie van je woning nodig met een totale investering van zo’n € 40.000,-. Mocht je de komende jaren je huis gaan verbouwen of nieuwe installaties nodig hebben, denk dan aan welke stappen je alvast kunt nemen en wat je al aan je woning kunt laten doen.”

Energiewinst

De ruim 30 bezoekers reageerden enthousiast op de presentaties en velen vroegen zich af welke maatregelen in hun eigen woning nu de meeste energiewinst zouden opleveren. Roelof-Jan: “Je kunt daarvoor een energiescan laten uitvoeren door een onafhankelijk energieadviseur, maar dat kost geld. Bewoners kunnen ook de hulp inroepen van de gratis wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente. Dit zijn vrijwilligers met veel kennis die ook in Borne actief zijn. En natuurlijk kunnen ze met vragen terecht bij Energieloket Borne.”

Maak kans op gratis woningscan

Omdat zonnepanelen een relatief makkelijke en betaalbare maatregel zijn, wil de buurtvereniging in het voorjaar een bijeenkomst houden over zonnepanelen in combinatie met een buurtactie. Roelof-Jan: “De datum laten we in januari weten via de nieuwsbrief van de buurtvereniging en met flyers. Als je je aanmeldt op onze buurtpagina houden we je automatisch op de hoogte. Onder iedereen die zich aanmeldt, verloten we ook twee gratis energiescans. Laat die kans niet aan je voorbijgaan!”

Akker-Warande

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Akker-Warande