Beter en meer doen

06 januari 2015

Hoe kan Buurkracht nog meer betekenen voor buurten? In elk geval door meer buurten te ondersteunen. Maar ook door verder te kijken dan energiebesparing, dieper in buurten door te dringen en meer maatwerk te bieden. Welke kant gaat het op?

Buurkracht roel  mg 5815 klein vk
Roel

Sinds afgelopen najaar stelt Buurkracht warmtebeeldcamera’s beschikbaar aan Buurkrachtbuurten, waarmee bewoners warmtebeelden van hun woning en hun straat kunnen maken. Daarop is te zien waar de isolatie nog voor verbetering vatbaar is. Ook geeft Buurkracht stekkermeters in bruikleen, waarmee je per apparaat het verbruik kunt meten. “Die hulpmiddelen laten je zien waar je onbedoeld energie verbruikt”, zegt Roel Woudstra, manager van Buurkracht. “We werken ondertussen ook aan een online energieadviestool, waarmee we de Buurkrachtdeelnemers nog meer maatwerk kunnen leveren. Daar is veel vraag, naar bleek uit een  enquête die we hen hadden gestuurd. Op deze manier zijn we onze dienstverlening continu aan het verbeteren.”

In het hele land

Behalve beter wil Buurkracht ook meer buurten ondersteunen. Eind 2014 stond de teller op ruim vijftig buurten, dit jaar streeft Buurkracht naar een verdere groei tot 120 buurten. “We willen buurten in het hele land ondersteunen. In samenwerking met alle netbeheerders. Cogas is al over de brug, en we zijn ook in gesprek met Liander en Stedin. Het leuke is dat buurten in hun gebied ons nu al benaderen. Dat helpt.”

Veiligheid en boodschappen

Ten slotte streeft Buurkracht ook naar meer deelnemers per buurt. “De buurtteams bereiken al veel huishoudens, zo’n 20% per buurt. En, we weten dat er nog meer bewoners best mee willen doen. We onderzoeken hoe we hen het beste kunnen interesseren en hoe we de buurtteams hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan meer samenwerking met scholen om zo meer jonge gezinnen aan te spreken. We zouden de website ook in kunnen zetten voor activiteiten die de veiligheid en leefbaarheid in een buurt versterken. Daarmee zouden de buurten gemakkelijker met elkaar aan de slag kunnen gaan op meerdere gebieden."

Heb jij ideeën die we niet mogen missen? Plaats ze onder dit artikel!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?