Besparen met screensavers, computers en opladers

13 februari 2015

Laptops en pc’s, we kunnen niet meer zonder. Computers en randapparatuur zijn goed voor gemiddeld bijna 10 procent van het elektriciteitsverbruik in een huishouden. Vijf tips om hierop te besparen.

Buurkracht  mg 2208 klein albano
Besparen op gadgets

1. Hoe kleiner hoe energiezuiniger

De meeste mensen hebben naast een  laptop of pc ook een tablet of een smartphone in huis. Zo’n kleiner apparaatje is een stuk energiezuiniger in gebruik. Dus kies voor klein als groot niet nodig is.

2. Zet je computer uit

Waarom wel het licht uitdoen als je een kamer uitgaat, maar niet je computer uitzetten als je er een tijdje achter vandaan kruipt? Vaak springt een pc of laptop na verloop van tijd vanzelf in de slaapstand, maar dan gebruikt hij nog steeds energie. Zet ‘m daarom gewoon uit als je er niets mee doet.

3. Haal ook de stekker van je oplader of pc uit het stopcontact

Heb je je pc en laptop uitgezet? Ze verbruiken nog steeds energie als de stekker in het stopcontact zit. Dus als je naar 0 wilt, haal dan de stekker eruit. Doe dan overigens meteen ook die van de oplader. De meeste opladers gebruiken namelijk stroom als ze in het stopcontact zitten, ook al hangt er geen apparaat meer aan. Een eenvoudige test om te achterhalen of een oplader stroom gebruikt, is voelen of hij warm is.

4. Je screensaver is geen energiebespaarder

Er wordt nog weleens gedacht dat een screensaver energie bespaart. Maar het tegendeel is waar: je stroomverbruik kan juist flink oplopen als je een screensaver instelt. Oorspronkelijk was een screensaver bedoeld om de (oude) beeldschermen te beschermen tegen inbranding. Bij de moderne lcd-schermen bestaat dit risico niet meer. Je kunt dus prima zonder screensaver.

5. Zet eventueel ook je modem of router ’s nachts uit

Wil je helemaal naar 0? Weet dan dat je modem of router ’s nachts ook stroom verbruikt. Soms verloopt je telefoonverbinding of het tv-signaal via dat kastje, maar anders kan ook die uit.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?