Bespaartips voor verstandig verwarmen

14 januari 2018

Door verstandig te verwarmen heb je het altijd lekker warm, haal je flink wat energiewinst en het scheelt ook nog eens honderden euro's in de portemonnee. Loop daarvoor je cv, thermostaat en radiatoren eens langs. Maar ook met een paar goede gewoontes bereik je al veel.

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht van alle bespaartips.

Doe de verwarmingscheck

Buurkracht content 140901 investering   ketelonderhoud   def
Laat je je cv-ketel periodiek controleren, dan voorkom je onaangename verrassingen

Krijg je sommige kamers in huis maar niet lekker warm? Dat kan aan de instelling van je cv liggen. Een installateur kan dan je huis ‘waterzijdig inregelen’ – als tenminste elke radiator een inregelventiel heeft. Dat houdt in dat hij zorgt dat het warme water zich beter verdeelt over het verwarmingssysteem.
Jouw besparing: tot € 80,- en 230 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 100,-.

Warm thuiskomen met een klokthermostaat

Een klokthermostaat kun je zo instellen dat de temperatuur in huis al comfortabel is als je opstaat of thuiskomt. En dat de cv al ruim voordat u naar bed gaat, afslaat. Comfortabel én energiebesparend: als je de thermostaat slim programmeert, levert dat geld op.
Jouw besparing: € 25,- en 70 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo'n € 80,-.

Laat je cv-ketel controleren

Het is verstandig om eens per jaar of twee jaar je cv-ketel of geiser door een erkende cv-installateur te laten controleren. De installatie gaat hierdoor langer mee en je loopt minder risico op storingen en dure reparaties. Bovendien bevordert onderhoud de veiligheid en draagt het eraan bij dat de ketel goed en efficiënt werk. Dat zie je terug in je energierekening en je voelt het aan het comfort in huis.
Jouw besparing: helaas... die is echt niet uit te rekenen! Investering vanaf zo'n € 75,- per jaar.

Radiatorfolie

Dit is vooral zinvol bij radiatoren die bijvoorbeeld tegen een ongeïsoleerde buitenmuur of glazen pui hangen. Breng de radiatorfolie aan op de muur achter de radiator of op de achterkant van de radiator. Op die manier ontsnapt er minder warmte van de radiator direct naar buiten. Iedereen kan het. Tip: handig om te doen als het buiten warm is en de verwarming koud. 
Jouw besparing: € 25,- en 75 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 15,-.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?