Bespaartips voor thuisblijvers en vakantiegangers

16 juli 2016

Energie besparen in de zomer is vooral aangenaam. Wat denk je van lekker barbecueën, de was buiten ophangen en voor de liefhebbers, een koude douche op zijn tijd? Hier een aantal snelle tips voor thuisblijvers en vakantiegangers. En mocht je de smaak te pakken krijgen: vraag dan ook de  Jaarbespaarplaat met stickervel aan.

Buurkracht 160707 zon juli
Het is zomer!

Thuisblijvers

Slim koken

Maak het jezelf makkelijk met eenpansgerechten en frisse salades. Of kook lekker buiten op een COOX, een zogenaamde ‘clean ovenstove’ en steun meteen een goed doel.

Naar buiten, die was

Hang in de zomermaanden de was buiten op. Jouw winst: € 14,- en een heerlijk frisse was. We zijn uitgegaan van gemiddeld 2,5 keer wassen (en dus niet drogen in de droger) per week.

Een koude douche

Nieuwsgierig wat een keertje koud douchen je oplevert? Een coole start van de dag, dat in elk geval. En een kwartje per koude douchebeurt. Wie durft?

Profiteer van kortingen

Ga je in de zomer aan de slag om je huis energiezuiniger te maken met bijvoorbeeld isolatie, dan kun je van aantrekkelijke kortingen bij installateurs en bouwbedrijven profiteren. Zelf aan de slag gaan als het lekker weer is, is natuurlijk ook een optie.

Zon buiten? Zon in je huis! 

Het kan nog deze zomer: geld terugverdienen op je elektriciteitsrekening met zonnepanelen. Het is snel voor elkaar en je verdient er zo je vakantie mee terug. Wat let je?

Vakantiegangers

Koelkast en vriezer uit

Als je op vakantie gaat, heb je even geen koeling nodig. En een goed ontdooide vriezer werkt efficiënter dan eentje waar veel ijs in zit. Dus schakel de koelkast en vriezer uit en laat de deur op een klein kiertje staan. In twee weken bespaar je € 4,50.

Elektrische boiler of gasboiler uit

Ook de elektrische boiler of gasboiler kan uit, wat je tussen de € 1,50 en € 2,- scheelt. Zorg er wel voor dat je het water in de boiler vóór gebruik minstens 20 minuten op 60 graden brengt, zodat legionella geen kans krijgt.

Trek de stekkers en opladers uit het stopcontact

Haal voordat je vertrekt zoveel mogelijk stekkers en opladers uit het stopcontact en je vermindert je sluipverbruik in de zomerweken. Wist je dat mensen gemiddeld zo’n € 90,- per jaar op dat onnodige energieverbruik kunnen besparen? Sluit bijvoorbeeld je pc en randapparatuur aan op een stekkerdoos met een aan/uitknop. Er zijn ook stekkerdozen met stand-bykillers, die apparaten vanzelf uitzetten.

Zet de verwarming thuis laag

Zet de thermostaat op 'vorstvrij' (7 tot 10 graden) of stel een vakantieprogramma in op je klokthermostaat. Dat scheelt weer een beetje energie, ook in de zomer. Zet je de kachel twee weken laag in de wintermaanden, dan scheelt je dat zomaar € 50,-.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?