Bespaartips voor slim wassen

01 januari 2017

Wassen kun je energieslim doen. Het kost je geen geld, een heel klein beetje aandacht en je draagt toch weer een beetje bij aan een duurzamere wereld.

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht van alle bespaartips.

Zet de wasmachine op 40 graden

Buurkracht content 140618 def waslijn gedrag
De was buiten hangen, dat is heel energieslim. En heerlijk lekker fris (zie de tip verderop).

Op 40 graden wordt met de wasmachines en wasmiddelen van tegenwoordig alles even schoon als op 60 graden. Kies daarom standaard een wasprogramma met een lage temperatuur. Dat scheelt 30% in energieverbruik. Als je twijfelt aan het resultaat, gebruik dan eventueel iets meer wasmiddel; dat is nog altijd minder belastend voor het milieu dan wassen op hoge temperaturen. Het is overigens wel verstandig om ongeveer eens per maand een was op hoge temperatuur te draaien; zo voorkom je dat vetresten in de wasmachine achterblijven. Hierdoor ontstaan vervelende geurtjes in je wasmachine en kunnen er strepen op je wasgoed komen.
Jouw besparing: € 20,- per jaar.

Volle trommel

Even een broek of een paar handdoeken wassen. Dat is best wel zonde van de energie. Stop je wasmachine liever gewoon vol (voor 80%) voordat je hem laat draaien.
Jouw besparing: € 5,- per jaar.

Aan de waslijn

Een wasdroger heeft zijn voordelen, maar het is ook een enorme energieslurper. Hang als het even kan je was gewoon aan een wasrek of waslijn, binnen of buiten. Kost je niks en het is nog beter voor het milieu ook.
Jouw besparing: € 30,- en 50 kg CO2 per jaar.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?